woensdag, 4. november 2009 - 13:30

Minister Plasterk opent Nanolaboratorium

Delft

Woensdag 4 november heeft minister Plasterk van OCW het ultramoderne Van Leeuwenhoek Laboratorium in Delft geopend. Het hightech-complex is een gezamenlijk initiatief van TNO en de TU Delft. Het is een cruciale faciliteit voor de nanotechnologie, een speerpunt in het Nederlandse innovatiebeleid.

Trillingsvrije laboratoria
Het complex bestaat uit een combinatie van cleanrooms en trillingsvrije laboratoria en is met meer dan 300 gebruikers, 6.000 m2 labruimte en 3.000 m2 cleanrooms een van de grootste onderzoeksfaciliteiten op het gebied van nanotechnologie in Europa.

Ruimtekoepel
Een bijzondere faciliteit is de ruimtekoepel: deze vangt het licht van zon, maan of sterren en leidt het naar een grote vacuümketel van 1,8 meter diameter. In deze ketel worden heelalcondities zoals lage temperatuur en vacuüm nagebootst. Dit maakt het ondermeer mogelijk om extreem gevoelige ruimtevaartinstrumenten te testen en te kalibreren. De Europese ruimtetelescoop Herschel bevat bijvoorbeeld nanotechnologie uit Delft.

Geavanceerde lithografie-eenheid
Daarnaast bezit het Van Leeuwenhoek Laboratorium een geavanceerde lithografie-eenheid, de Lithotrack. In deze ‘productiestraat’ worden met een elektronenbundel laag voor laag extreem kleine structuren gemaakt, met details kleiner dan 10 nanometer. Zo maakt men bijvoorbeeld onderdelen voor de volgende generaties telecommunicatie-toepassingen.

Technologie van de toekomst
Nanotechnologie is voor vrijwel alle sectoren van de samenleving van belang, van het ontwikkelen van medicijnen tot nieuwe toepassingen in de micro-elektronica. Deze technologie maakt op dit moment snelle ontwikkelingen door. Een uitmuntende infrastructuur in Nederland is van groot belang om te kunnen blijven innoveren.

Werken aan innovaties op een internationaal niveau vereist samenwerking op het
allerhoogste R&D-niveau. Het Van Leeuwenhoek Lab is daarvan een sterk voorbeeld: bij de TU Delft ligt de focus op toponderzoek, bij TNO op octrooien en patenten en bij bedrijven op het ontwikkelen van hoogwaardige, marktgerichte producten.

Groei
“Innovatie is de sleutel tot economische groei. Innovatie creëer je tegenwoordig vooral door een multidisciplinaire aanpak. Daarmee onderstreep ik hoe belangrijk het is wat hier gebeurt: kennisinstellingen, universiteiten en bedrijven moeten duurzaam met elkaar samenwerken, ze moeten elkaars vakgebieden en expertise kennen en respecteren. En juist dat is wat zich hier in dit laboratorium voltrekt”, zegt Jan Mengelers, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO.

State of the art
Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft: “In het Van Leeuwenhoek Lab ontmoeten wetenschappers en onderzoekers uit verschillende disciplines elkaar: PhD- en masterstudenten van de TU Delft en andere kennisinstellingen en partners uit het MKB en industrie. Het Lab biedt een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving voor de beste wetenschappers en studenten. Door hun aanwezigheid en de beschikbaarheid van state-of-the-art apparatuur is het laboratorium ook zeer aantrekkelijk voor het bedrijfsleven.”
Categorie:
Tag(s):