dinsdag, 8. september 2009 - 11:22

Minister Verburg bezoekt Leger Des Heils

Rotterdam

Minister Gerda Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit brengt aanstaande woensdag 9 september een bezoek aan het Leger des Heils in Rotterdam. Het bezoek is in het kader van de Dag van de Duurzaamheid op 9 september (090909).

Het Leger des Heils laat op dit moment door Wageningen Universiteit en Researchcentrum een systeem ontwikkelen, waarmee overtollig, kwalitatief goed voedsel uit de levensmiddelenindustrie beter gebruikt kan worden voor de duizenden maaltijden die het Leger des Heils dagelijks verzorgt. Het systeem matcht door bedrijven ter beschikking gesteld voedsel met benodigde maaltijden. Een praktische toepassing, waarmee het Leger des Heils aan de slag kan, waarbij optimaal gebruik van het aangeboden voedsel en voedselveiligheid centraal staan.

Geregeld krijgt het Leger des Heils voedsel door het bedrijfsleven aangeboden. Het komt echter vaak voor dat dit voedsel niet gebruikt kan worden, omdat de houdbaarheidsdatum (bijna) verstreken is of omdat het gebruik ervan op de korte termijn niet in de geplande maaltijden verwerkt kan worden. Het type en de hoeveelheden aangeboden voedsel fluctueren enorm.

De plannen van het Leger des Heils sluiten nauw aan bij het beleid van minister Verburg om voedselverspilling terug te dringen. Op dit moment wordt jaarlijks aan ruim 3,5 miljard euro goed en bruikbaar voedsel weggegooid door consument en industrie. In de nota Duurzame Voeding, die minister Verburg op 29 juni uitbracht, staat dat zij in 2015 20% minder voedselverspilling wil realiseren. Een distributiesysteem zoals het Leger des Heils wil instellen, kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.
Provincie:
Tag(s):