donderdag, 17. december 2009 - 11:55

Misstand bij parketpolitie Rotterdam

Rotterdam

Een verandering in de bewapening van de parketpolitie in de regio Rotterdam-Rijnmond is in 2004 op ongeldige wijze ingevoerd.

De parketpolitie moest in rechtszalen voortaan zonder vuurwapen dienstdoen. De politieleiding had deze verandering moeten voorleggen aan de toenmalige burgemeester van Rotterdam in zijn functie van korpsbeheerder. Dat is niet gebeurd. Dit heeft de Commissie integriteit overheid (CIO) onder voorzitterschap van mr. Th.G. Drupsteen vandaag in een advies aan de huidige korpsbeheerder laten weten. De commissie reageert hiermee op een melding van een oud-agent. Pas in 2008 is de situatie hersteld door een besluit van de vorige Rotterdamse burgemeester en korpsbeheerder.

Vragen rond aansprakelijkheid

De oud-agent en ook anderen hebben in 2004 tevergeefs bij het management gesignaleerd dat de verandering in het bewapeningsbeleid onjuist werd ingevoerd. Zij uitten daarbij ook zorgen over gevolgen voor hun aansprakelijkheid bij agressie-incidenten. Toen in 2008 de kwestie in de media en Tweede Kamer opnieuw aandacht kreeg, is de verandering alsnog voorgelegd aan de toenmalige korpsbeheerder.

Goed werkgeverschap

De CIO zelf heeft de melding in 2009 ontvangen. De commissie vindt dat het korps tussen 2004 en 2008 onbehoorlijk gehandeld heeft. Daarom is er sprake van een misstand volgens de regeling voor het melden van een (vermoede) misstand bij de rijksoverheid, politie en defensie. Formele werkkaders moeten goed zijn geregeld en vastgelegd door bevoegde organen. Het management hoort ook helder te communiceren met politieambtenaren over het beleid. De ambtenaren moeten weten waarvoor ze verantwoordelijk en aansprakelijk zijn. Zeker bij het wel of niet dragen van een vuurwapen. Als deze zaken niet goed zijn geregeld, doet dat volgens de CIO afbreuk aan integer bestuur en goed werkgeverschap.
Provincie:
Tag(s):