maandag, 2. november 2009 - 11:34

Moord op Theo van Gogh herdacht

Amsterdam

In het Oosterpark in Amsterdam is herdacht dat vijf jaar geleden Theo van Gogh werd vermoord. Er werden bloemen gelegd bij het beeld De Schreeuw. Dit meldt AT5 vandaag.

In de Linnaeusstraat in stadsdeel Oost vermoordde de extremistische moslim Mohammed B. op de ochtend van 2 november 2004, Theo van Gogh. Van Gogh had volgens hem de islam beledigd, onder meer met zijn film Submission.

Voor zover bekend is de enige openbare herdenking in Amsterdam de jaarlijkse bijeenkomst van de stichting Vrienden van Pim Fortuyn. Zij komen samen op de plek van de moord. Volgens de organisatie zijn daar ook de ouders van Van Gogh, het Tweede Kamerlid Rita Verdonk en voorzitter Ahmed Marcouch van stadsdeel Slotervaart bij. In voorgaande jaren kwam er slechts een handvol mensen naar deze herdenking. De herdenking begint om 15.00 uur met een minuut stilte op de Linnaeusstraat.

Ook worden er enkele debatten in de stad georganiseerd. In het jongerencentrum ArgaI gaan allochtone politici met elkaar in discussie over de vijf jaar sinds de moord. Onder hen zijn stadsdeelbestuurders Fatima Elatik en Fouad Sidali.

Cineast Theo van Gogh werd vijf jaar geleden doodgeschoten en -gestoken op de Linnaeusstraat in Amsterdam. Hij was op weg naar zijn werk. De moord leidde tot grote spanningen tussen moslims en niet-moslims in Nederland. Aan een zogenoemde lawaaidemonstratie op de Dam in Amsterdam namen op de avond na de moord ruim 25 duizend mensen deel.

B. kreeg in juli 2005 een levenslange gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank in Amsterdam. Sindsdien zit de extremist in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
Provincie:
Tag(s):