zaterdag, 25. april 2009 - 23:54

NAC berooft veel beter NEC van zege

(Elfvoetbal) De gehele wedstrijd was er maar één ploeg die aanviel, goed voetbal vertoonde en met hart en ziel voor de overwinning streed, maar uiteindelijk was het de andere ploeg die er met overwinning vandoor ging. Op bezoek bij NEC won NAC met 3-2, dankzij een intikker van Anthony Lurling in de allerlaatste seconde.

De eerste helft was geheel conform het niveau dat beide teams al het gehele kalenderjaar vertonen: slecht, saai, slordig en zonder spanning. 2008 mag voor zowel NEC als NAC dan een topjaar zijn geweest, 2009 is dat absoluut niet. Voor deze wedstrijd wisten beide clubs dit jaar slechts twee duels in een zege om te zetten, vooral dankzij een gebrek aan creatief vermogen.

Dat mankement kwam pijnlijk naar voren in de eerste helft, waarin lange tijd vrijwel niets viel te beleven, of het moet het moment zijn dat Nourdin Boukhari per ongeluk de Belgische scheidsrechter Benoni Burie omver liep.

In de 45ste minuut kwam echter het keerpunt. Dennis Rommedahl ging er vandoor op de rechterflank, tikte hem opzij naar Tim Janssen, die de bal op zijn beurt doorgaf aan Lasse Schöne. De Deen plaatste de bal beheerst in de rechterhoek. 1-0 voor NEC.

Toen de spelers van de thuisclub drie minuten later hun stoel in de kleedkamer innamen was de score echter alweer gelijk. NAC had tot aan de blessure tijd van de eerste helft nog niets laten zien, maar Kees Kwakman slaagde er in nog voor de rust de gelijkmaker tegen de touwen te koppen, na een voorzet van Martijn Reuser.

Onmiddelijk na rust sloeg NAC wederom toe. Reuser kopte door op Boukhari, die in één beweging uithaalde. De vlammende volley van de Marokkaan vloog hard in de korte hoek.

NEC reageerde door alles op de aanval te zetten, onder aanvoering van de briljante Lasse Schöne. De Deen pakte ballen af, eiste ballen op, ontweek tackles, incasseerde tackles, bracht met subtiele steekpasses zijn ploeggenoten voortdurend in kansrijke situaties én scoorde zelf de gelijkmaker. Van buiten de zestien pegelde Schöne de bal laag in de korte hoek: 2-2.

Gemotiveerd door de gelijkmaker ging NEC gewoon door met aanvallen en begon het aan een ware stormloop. NAC mocht in deze fase van geluk spreken dat het overeind bleef. Na een uur spelen gaf Schöne een uitstekende steekbal op Bas Sibum, waarna de verdediger van dichtbij tegen doelman Jelle ten Rouwelaar op schoot. De bal kaatste via de benen van de keeper terug tegen het hoofd van Sibum, en vloog vervolgens over het doel.

De situatie was illustratief voor het laatste half uur wedstrijd, waarin NEC wel bleef strijden voor de winnende treffer, maar het geluk niet aan haar zijde had, en uiteindelijk genoegen leek te moeten nemen met een gelijkspel. Toen brak de 93ste minuut aan.