donderdag, 20. augustus 2009 - 21:26

NAC maat te klein voor Villarreal

(Elfvoetbal) Een helft lang mocht NAC hopen op een gedroomd scenario tegen Villarreal: een gelijkspel. Totdat een Europees slimmigheidje roet in het eten gooide: 1-3.

Zo stormachtig als de eerste helft meteorologisch begon, zo turbulent eindigde de eerste 45 minuten dankzij de spelers op het veld. Uitblinker Anthony Lurling was het in de slotfase zat dat Villarreal zo gemakkelijk aan voetballen toekwam en besloot bij verdediger Gonzalo een overtreding uit te lokken. Het overvolle en natte Rat Verlegh Stadion schreeuwde om een rode kaart, maar het bleef bij geel - overigens ook voor Lurling.

Ineens sloeg de vlam in de pan en ontstonden er opstootjes rond Kees Kwakman en Martijn Reuser. Scheidsrechter Stefan Johannesson dreigde het overzicht te verliezen en floot wijselijk snel voor de rust. Een eerste helft waarin doelman Jelle ten Rouwelaar via drie prachtreddingen nu toch echt liet zien klaar te zijn voor Oranje en/of een stap hogerop. En een helft waarin Giuseppe Rossi (uitstekend voorbereidend werk van Nilmar) en Tyrone Loran (rebound na kopbal Patrick Zwaanswijk) voor een 1-1 tussenstand hadden gezorgd.

Tijdens het hele bedrijf liet Villarreal zien echt een maat te groot te zijn voor NAC. Voetballend kwam de Spaanse ploeg heel gemakkelijk tot aan of in de zestienmeter van de Bredanaars en moest het thuisteam alle zeilen bijzetten om niet te capituleren. Neemt niet weg dat NAC vocht voor wat het waard was en het gebrek aan kwaliteit compenseerde met een lekkere dosis inzet en beleving.

Jammer voor de prima keepende Ten Rouwelaar was wel dat Ibagaza zo slim was in minuut 49 een vrije trap snel te nemen. De doelman was nog helemaal niet klaar met het wegzetten van zijn muur en reageerde daardoor te laat op de inzet: 1-2. In de laatste minuut, toen NAC aan een slotoffensief was begonnen, maakte invaller Llorente er nog 1-3 van.

Wat resteert, is volgende week een return waarin NAC mag hopen op een eervol stuntje, maar waar Villarreal duidelijk de favoriet is voor het bereiken van de groepsfase van de Europa League.