zondag, 20. december 2009 - 10:19

Nederland 'ingepakt' door sneeuw

Amsterdam

Heel Nederland is zondagochtend opnieuw ‘voorzien’ van verse sneeuw. De eerste sneeuwbuien, die vanaf de westkust richting het oosten van het land trokken, bereikten in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.30 uur het westen van het land. Naar verwachting zullen de sneeuwbuien Nederland pas zondagavond in het oosten verlaten.

Weeralarm KNMI
Het KNMI heeft de waarschuwingsfase voor de sneeuw zondag verhoogd tot een Weeralarm. Het hele land heeft inmiddels te maken met de sneeuw waarbij ook de krachtige wind zorgt voor veel overlast door stuifsneeuw. Sneeuw en overlast houden voorlopig aan.

Waarschuwing ANWB:Ga niet de weg op!
De sneeuw zorgt voor een behoorlijke ontregeling van het verkeer. Bijna alle wegen in Nederland liggen er zondag besneeuwd bij. De combinatie van sneeuwval en harde wind zorgt voor veel overlast.

Op veel snelwegen wordt langzaam gereden. De linkerrijstrook is meestal niet begaanbaar en op sommige wegen zijn zelfs sneeuwduinen ontstaan. 'Als het niet strikt noodzakelijk is kunt u beter niet de weg op gaan', waarschuwt de ANWB zondag.

Treinverkeer ook ontregeld
ProRail waarschuwt treinreizigers rekening te houden met vertragingen en uitgevallen treinen door de hevige weersomstandigheden in heel Nederland. Naar verwachting zal deze situatie volgens ProRail het hele weekend duren.

Hevige sneeuwbuien
Zondag krijgen we met soms stevige sneeuwbuien te maken dus de kans op gladheid is groot. Later op de dag komen er ook wat opklaringen langs. De wind waait meest uit het zuidwesten en de temperatuur komt iets boven het vriespunt te liggen.

In de avond en nacht valt er alleen in de kustgebieden nog een sneeuwbui en blijft het landinwaarts meest droog. De temperatuur daalt weer tot onder het vriespunt van -1° aan de kust tot nog -5° in het oosten.

Kijk voor het Weer op de langere termijn hier
Provincie:
Tag(s):