donderdag, 29. oktober 2009 - 16:24

Nederlanders somberder over hun financiële vooruitzichten

Amsterdam

De financiële situatie van de Nederlanders is achteruit gegaan ten opzichte van een half jaar geleden zo blijkt uit de oktober-meting van de Publieksmonitor Wijzer in geldzaken. Meer dan 40% van de Nederlanders merkt de invloed van de financiële crisis op de huishoudfinanciën door verlies van vermogen, daling van het (verwachte) pensioen en van inkomen. De verwachtingen voor de toekomst zijn pessimistischer dan in mei. Voor het komend half jaar verwacht bijna een derde dat ze de crisis nog wel zullen blijven voelen in de portemonnee, vooral door inkomensdaling.

Bij bijna 20% van de Nederlanders is de financiële situatie niet gezond. Deze mensen kunnen moeilijk rondkomen, of hebben vaak aan het eind van de maand geen geld meer, of zijn niet in staat rekeningen op tijd te betalen.

Financiële veerkracht neemt snel af
Ook blijkt dat de financiële veerkracht is afgenomen. Voor meer dan eenderde is een onverwachte uitgave van boven de 1.000 euro een probleem. 28% van de Nederlanders zegt een inkomensachteruitgang van meer dan 25% niet langer dan drie maanden te kunnen opvangen. Daarbij is de Nederlander slecht voorbereid, bijna 38% heeft geen voorzorgsmaatregelen getroffen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen.

Bezuinigen en sparen populairste strategie crisis de baas te blijven
Nederlanders die wel maatregelen nemen gaan bezuinigen (41%). 22% gaat meer sparen, 18% stelt grote uitgaven uit en 12% gaat financiële producten heroverwegen. Het meest wordt op uitgaan (53%) en vakanties en uitjes (48%) bezuinigd. Maar ook op de komende Sinterklaasaankopen. Maar liefst 23% van de gezinnen met jonge kinderen zal hieraan minder uitgeven.

Gebrek aan kennis blijft zorgen baren
De Nederlander blijft zijn kennis van de (huishoud)financiën overschatten. 80% zegt goed op de hoogte te zijn en de huishoudfinanciën onder controle te hebben. De feiten zijn dat ruim 37% van alle ondervraagden slechts een globaal beeld heeft van wat op de betaalrekening staat. In hetzelfde onderzoek geven specifieke groepen aan dat hun kennis te kort schiet over sommige financiële producten. 50% van de mensen die pensioen opbouwt of belegt heeft onvoldoende kennis over de producten die zij kopen. 35% van de jongeren (18 t/m 24 jaar) weet niet voldoende van hun spaarproducten; 38% van de 25-34 jarigen heeft relatief weinig kennis over hun hypotheken en over hun pensioenopbouw. Opnieuw blijkt ook dat men niet weer hoeveel de rente is bij rood staan op de betaalrekening. Mensen die wel eens rood staan denken dat de rente gemiddeld 8.6% is, terwijl deze momenteel rond de 15% ligt.

Digitaal huishoudboekje helpt om geldzaken op orde te houden
Bijna 40% van de respondenten geeft aan dat zij gebruik zou maken van een digitaal huishoudboekje gekoppeld aan hun bankrekening. Consumenten willen het digitale huishoudboekje vooral gebruiken om te monitoren hoeveel zij aan verschillende uitgavenposten besteden. Opvallend is dat zo’n digitaal huishoudboekje vaker gebruikt zal worden door mensen die er het meeste profijt van kunnen hebben; mensen in een ongezonde financiële situatie geven meer dan gemiddeld aan zo’n tool te zullen gaan gebruiken.
Categorie:
Tag(s):