woensdag, 9. december 2009 - 14:09

Nep-pakketbezorgers 'skimmen' voor minstens 500.000 euro

Amsterdam

Dertien verdachten zijn dinsdagochtend 8 december aangehouden in verband met oplichting van minstens tweehonderd, voornamelijk bejaarde, vrouwen. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De daders deden zich voor als medewerkers van TNT Post en kopieerden met een soort mobiel pinapparaat de pincode en magneetstrip van de bankpas. Vervolgens plunderden ze de bankrekening van de slachtoffers. De slachtoffers is in totaal zo'n 500.000 tot 1.000.000 euro afhandig gemaakt.

Meer dan 200 aangiften
De verdachten in - de leeftijd van 14 tot 62 jaar - werden in de volgende steden aangehouden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Op dit moment is het aantal aangiften over incidenten waarbij dezelfde werkwijze wordt gehanteerd, de 200 ruim gepasseerd.

De verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld. Bij huiszoekingen zijn TNT-kleding, skimapparatuur, geskimde passen, ruim 150.000 euro aan contant geld, geldgordels, een vuurwapen, computers en twee personenauto's aangetroffen en in beslag genomen.

Schade varieert van honderden tot tienduizenden euro's
Het schadebedrag varieert per slachtoffer van enkele honderden tot tienduizenden euro's. De banken hebben, na aangifte te hebben gedaan, alle slachtoffers schadeloos gesteld. Het totale schadebedrag ligt bij benadering tussen 500.000 en 1 miljoen euro.

Werkwijze skimmers
De oplichters gingen als volgt te werk: In TNT-kleding kwamen ze aan de deur bij voornamelijk bejaarde vrouwen. Zij boden een niet-besteld of niet-verwacht pakketje aan. De zogenaamde postpodes vertelden de slachtoffers dat er een klein administratief bedrag moesten betalen. Dat moest gepind worden.

De oplichters maakten daarbij gebruik van een soort mobiel pinapparaat dat direct de gegevens van de magneetstrip kopieerde. Op het moment dat slachtoffers hun pincode intoetsten werd ook die in het geheugen van het apparaat opgeslagen. Daarna werd net gedaan alsof de pinmachine defect was en vertrok de pseudo TNT-er met het pakketje en de gekopieerde gegevens in het apparaat.

Geldgordel onder jurk
Vervolgens brachten de oplichters de gekopieerde gegevens van de magneetstrip met speciale apparatuur aan op een blanco pas. Samen met de pincode konden daarmee dan geldbedragen van de rekeningen van de slachtoffers worden opgenomen, of aankopen in winkels gedaan.

Dit zogenaamde "cashen" vond nog dezelfde dag of de dagen erna plaats in met name Amsterdam, Amstelveen en in de casino's van Eindhoven en Rotterdam. Bij een van de aanhoudingen en zoekingen werd een heel gezin aangehouden. Saillant detail is dat een paar vrouwen onder hun jurken eigen gemaakte geldgordels droegen. In deze geldgordels en in de woning werd 135.000 euro aangetroffen.

Verdachten voornamelijk uit Amsterdam
Het onderzoek van het Bovenregionaal Rechercheteam van Amsterdam-Amstelland begon in september, nadat eerder dit jaar in de zuidelijke provincies was opgevallen dat zeer regelmatig mensen met de zogenaamde TNT-truc mensen werden opgelicht. Besloten werd dat Amsterdam het onderzoek zou leiden.

Uit onderzoek bleek dat de gehanteerde werkwijze in een groot gedeelte van Nederland plaatsvond en dat de verdachten voornamelijk uit Amsterdam afkomstig waren. Later onderzoek wees uit dat een aantal van de verdachten al veel vaker met politie en justitie in aanraking was geweest en uit Slotervaart kwam. Het onderzoek gaat door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Waarschuwing:Afzender onduidelijk, weiger pakje!
’Als er een pakketbezorger aan de deur staat terwijl u geen pakje verwacht én hij wil dat u een klein bedrag aan portokosten pint, dan is de kans groot dat u met een oplichter te maken heeft. Is de afzender onduidelijk: weiger de ontvangst van dit pakje. U kunt het later altijd nog ophalen op het postkantoor’, waarschuwt de politie.
Provincie:
Tag(s):