woensdag, 4. november 2009 - 9:06

Nierbesparende operaties met de Da Vinci Robot

Rotterdam

De urologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben het aantal aandoeningen dat zij kunnen opereren met behulp van de Da Vinci Robot uitgebreid. De artsen hebben al veel ervaring opgedaan met robotoperaties voor de behandeling aan prostaatkanker. Maar deze nieuwe kijkbuisoperatietechniek is ook zeer geschikt voor behandeling van nieraandoeningen.

De Da Vinci Robot wordt in het Maasstad Ziekenhuis bijvoorbeeld toegepast bij het verwijderen van niertumoren. Groot voordeel van een robotgeassisteerde kijkbuisoperatie aan een niertumor is dat, afhankelijk van de grootte en ligging van de tumor, het gezonde nierweefsel vaker gespaard kan blijven.

Een robotgeassisteerde operatie is een kijkbuisoperatie waarbij de operateur vanuit een console, dus op afstand, vier robotarmen bedient. Deze robotarmen, met daaraan minuscule chirurgische instrumenten, gaan door vier kleine sneden in de buik naar binnen. Nadat de buik is gevuld met lucht, ontstaat ruimte om te opereren.

De patiënt ondervindt daarbij ook alle voordelen van de klassieke kijkbuis- of sleutelgatoperatie: geen grote snede in de buik, maar vier hele kleintjes, minder bloedverlies en minder napijn. Ook verloopt het herstel sneller, waardoor de patiënt het ziekenhuis sneller kan verlaten en sneller zijn dagelijkse werkzaamheden kan oppakken.

Patiënten met prostaatkanker en niertumoren kunnen binnen een week terecht in het Robot Expertise Centrum van het Maasstad Ziekenhuis.
Categorie:
Tag(s):