donderdag, 17. september 2009 - 14:25

Niet-westerse vrouwen vaker complicaties bij zwangerschap

Leiden

Zeven op de 1000 zwangerschappen in Nederland gaan gepaard met ernstige complicaties. In de helft van de gevallen gaat het om ernstige bloedingen. Niet-westerse vrouwen hebben bovendien zo'n 30 procent meer kans op deze complicaties dan autotochtone vrouwen. Dat zijn enkele uitkomsten van het onderzoek van gynaecoloog in opleiding Joost Zwart van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Hoewel het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens de bevalling al jaren goed wordt bijgehouden, is het voor het eerst dat is uitgezocht hoeveel moeders er ernstig ziek worden tijdens de zwangerschap, en met welke complicaties zij te maken krijgen.

Twee jaar lang (van 2004 tot 2006) registreerden alle Nederlandse ziekenhuizen met een verloskundige afdeling (98 in totaal) op verzoek van Zwart alle ernstige complicaties die optraden tijdens bevallingen. Dat leverde 2500 gevallen van complicaties op, variërend van zwangerschapsvergiftiging en ernstige bloedingen tot het scheuren van de baarmoeder en intensive care opname.
Categorie:
Tag(s):