vrijdag, 28. augustus 2009 - 14:20

Nog meer woningen ontruimd om zeer grote bosbrand

Schoorl

In Schoorl woeden sinds vrijdagmiddag vier branden op de heide en in het naastgelegen bos. Het gaat om het gebied rond het Vogelmeer en Nieuweweg in Schoorl. De brandweer is met groot materieel en diverse korpsen uit de provincie Noord-Holland ter plaatse om de branden te bedwingen.

De branden zouden aanvankelijk op drie plaatsen rond 13.00 uur zijn ontstaan aan de Heereweg op de heide maar sloegen door de krachtige wind al snel over naar het naastgelegen bos. Mensen die zich in het gebied bevinden waar de branden woeden worden geëvacueerd.

Ook zijn er blushelikopters ingezet om de brandhaarden vanuit de lucht te bedwingen. Twee blushelikopters vliegen boven de brandhaarden en laten water op het vuur vallen.

Update 17.40 uur: 200 woningen geëvacueerd
De brand die sinds vrijdagmiddag in de bossen van Schoorl woedt dreigt, door de harde wind aangewakkerd, woningen in Schoorl die aan de rand van het bos gelegen zijn te bereiken. Daarom is men overgegaan tot het ontruimen van het bedreigde gebied.

Een 200-tal woningen en de straten rond de Koningsweg, Heereweg het Achterpad en de Bobbeleweg zijn ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in De Beeck en verzorgingstehuis Oudtburgh in Bergen. Dit heeft een woordvoerder van de politie Noord-Holland Noord vrijdagmiddag laten weten. Ook spreekt de woordvoerder inmiddels van vier brandhaarden. Rond 15.30 uur waren er nog drie brandhaarden. De woordvoerder kon nog niet met zekerheid zeggen of de branden zich nog verder kunnen uitbreiden.

Update 19.40 uur: Meer huizen ontruimd
Inmiddels zijn nog meer woningen in Schoorl ontruimd voor de steeds groter wordende vlammenzee. De brandweer laat tweten dat de woningen aan de Koningsweg, Regbertslaan, Jan van Scorelpark en Bullepad inmiddels ook ontruimd zijn. Tot op dit moment zijn nog geen huizen in vlammen op gegaan en raakte er niemand gewond. In totaal zijn al 550 personen geëvacueerd. Bewoners die hun huizen moesten verlaten hielden zelf hun huizen, waarvan vele met een rieten kap, nat.

Verkeerschaos
De 59 bewoners van verzorgingstehuis Hoog Duinen zijn inmiddels geëvacueerd en tijdelijk ondergebracht in verzorgingstehuis Oudtburgh in Bergen. Verder zijn er verkeersproblemen in en rond Schoorl. De gemeentelijke instanties adviseren dan ook niet naar het gebied toe te gaan. De N9 is door de hevige rookontwikkeling afgesloten tussen Schoorldam en Burgervlotbrug.

Rampenzender geactiveerd
De lokale rampenzender van RTV NH is geactiveerd die is te vinden op radiofrequentie 88,9. Er is ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar waar mensen naar kunnen bellen voor meer informatie: (072) 888 00 00. Om 16.15 uur waren al drie vakantiehuizen en een restaurant ontruimd.

’Stoplijn’
De brandweer heeft een zogeheten ‘stoplijn’ aangebracht, om te voorkomen dat het vuur zich verder uitbreidt. Met een stoplijn wordt een strook door de brandweer kaal gemaakt en nat gehouden, met de bedoeling dat het vuur niet over die lijn kan komen. Omwonenden hebben last van rookoverlast.
Provincie:
Tag(s):