vrijdag, 4. september 2009 - 14:57

OM eist 30 maanden cel tegen corrupte agent

Utrecht

'De geloofwaardigheid van de rechtstaat staat of valt met een integer politieapparaat', stelde de officier van justitie vandaag tijdens een zitting waar een voormalig brigadier van politie terecht stond voor corruptie.

Door zijn handelen 'is de integriteit van het openbaar gezag en de goede naam van politie aangetast en heeft de verdachte het vertrouwen van zijn gezin beschaamd'. Zij eiste een gevangenisstraf van 30 maanden.

De voormalige brigadier van politie agent die eervol ontslag heeft gekregen, wordt ervan verdacht in een periode van twee jaar zijn diensten min of meer structureel aan te hebben aangeboden aan zijn twee medeverdachten. Zo wordt hij verdacht van verduistering van een zwaailicht, het aannemen van steekpenningen, schending van zijn ambtsgeheim door vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen te verstrekken en het valselijk opmaken van een proces-verbaal. Het Openbaar Ministerie achtte al deze feiten bewezen.

Op de zitting verklaarde de brigadier niet sterk in de schoenen te hebben gestaan in de periode dat de feiten zich voordeden. Hij zat zowel op zijn werk als prive 'in een dal', voelde zich niet gewaardeerd en ontwikkelde een vertrouwensband met de vrouwelijke medeverdachte. Zij vroeg hem uit naam van de mannelijke medeverdachte mee te werken aan de strafbare feiten en hij kon geen nee zeggen en is erin meegegaan. Zo legde bij een zwaailamp van politie klaar in een auto; de dag erna was de auto ingetikt en de lamp gestolen. Hij vervalste een proces-verbaal zodat een openstaande straf werd uitgezeten door een stand-in. Ook gaf hij adresgegevens waar een kluis met waardevolle spullen zou zijn. Op dat adres werd daarna ingebroken en sieraden en geld gestolen.

Tegen de voormalig brigadier van politie eiste de officier een celstraf van 30 maanden. Tegen de vrouwelijke medeverdachte een celstraf van 18 maanden voor de diefstal van het zwaailicht, de pogingen omkoping en wapenbezit; tegen de mannelijke medeverdachte voor dezelfde feiten eveneens 18 maanden.
Provincie:
Tag(s):