dinsdag, 1. december 2009 - 9:53

Ombudsman onderzoekt klacht overlijden kind na vaccinatie

Den Haag

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar de klacht van ouders van wie het achtjarige zoontje is overleden na een vaccinatie BMR-DTP. Dit is een vaccinatie voor onder meer bof en polio.

De ouders vinden dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hen niet goed heeft voorgelicht over de complicaties die na een vaccinatie kunnen optreden. Zij klagen er ook over dat het RIVM het verband tussen de vaccinatie en het overlijden van hun zoon onvoldoende onafhankelijk heeft onderzocht. Bovendien staat het RIVM volgens hen een second opinion in de weg door niet toe te staan dat weefsel van hun zoontje hiervoor ter beschikking wordt gesteld. Dit weefsel is nodig om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak.

De Nationale ombudsman heeft het RIVM gevraagd om op de klacht te reageren. Zo wil hij weten op welke manier het RIVM ouders informeert over mogelijke complicaties na vaccinaties. Ook wil de ombudsman weten in hoeverre het onderzoek naar het verband tussen de vaccinatie en het overlijden van de jongen voldoende onafhankelijk is verlopen.
Provincie:
Tag(s):