donderdag, 10. september 2009 - 22:25

Omgeving bedrijf afgezet na lekkage

Hendrik-Ido-Ambacht

Bij een bedrijf aan de Nijverheidsweg in Hendrik-Ido-Ambacht is donderdag aan het begin van de avond een hoeveelheid ammoniak weggelekt. Rond 18.20 uur kwam de melding van de lekkage. De hulpdiensten gingen direct naar het pand. De brandweer stelde een onderzoek in en om geen enkel risico te lopen zetten politiemensen de wijde omgeving van het bedrijf af.

Bij het bedrijf bleek het te gaan om een lekkage van een vloeistof bestaande uit water en 25% ammoniak. Deze vloeistof zat in een vierkante plastic container met een inhoud van ongeveer duizend liter. Door een storing raakte de container te vol waardoor deze ging lekken en er een scheur ontstond. Hierdoor kwam tussen de honderd en tweehonderd liter vloeistof op de vloer terecht. Het ging hier om een vloeistofdichte vloer. Er stroomde geen vloeistof buiten het pand. Daarom bleek al snel dat er geen risico was voor de omgeving en werden de afzettingen beperkt tot een cirkel rond het bedrijf.

De brandweer verrichtte metingen. Binnen was de concentratie ammoniak hoog maar buiten viel dit mee en was er alleen een lichte geur waarneembaar. Medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf gaan de vloeistof opruimen. Dat kan nog enkele uren duren.

De brandweer zette bij de hulpverlening onder andere twee blusvoertuigen en een hulpverleningsvoertuig van de brandweer Hendrik-Ido-Ambacht in en ook de Adviseur Gevaarlijke Stoffen ging naar de melding. Het bedrijf waar het incident plaatsvond maakt bindmiddelen voor verf en drukinkten. Toen het incident begon waren er vier medewerkers binnen. Zij raakten niet gewond.
Provincie:
Tag(s):