zaterdag, 7. maart 2009 - 23:45

Omhaal De Jong bezorgt De Graafschap zege

(Elfvoetbal) De Graafschap heeft op de eigen Vijverberg een zwaar bevochten 1-0 zege geboekt op Heracles Almelo. Het duel, waarin meer strijd dan goed voetbal was te zien, werd beslist door Luuk de Jong, die met een prachtige omhaal de zege voor De Graafschap binnenhaalde.

Door de overwinning doen de Doetinchemmers goede zaken in de onderste regione van de ranglijst. De Graafschap staat nu vier punten voor op nummer laatst Volendam, dat morgen nog in actie komt.

De Graafschap begon fel aan de wedstrijd. Met name Steve de Ridder zorgde door zijn voorzetten voor het nodige gevaar in het doelgebied van Heracles. Na tien minuten ging de storm van de thuisploeg enigszins liggen. Heracles kreeg meer grip op het duel en wist flink wat kansen te creëeren. Met name de Braziliaan Everton was een ware plaag voor de Doetinchemse defensie. De aanvaller had een aantal keer 1-0 op zijn schoen, maar keer op keer faalde hij in de afwerking.

Heracles kon het initiatief niet lang vasthouden. Na ongeveer twntig minuten kwam het duel meer in evenwicht en ontspon zich een boeiende strijd, waarin het spel op en neer golfde. Mede door veel persoonlijke fouten, kregen beide ploegen veel kansen. Dat er geen goals vielen, was vooral te wijten aan het feit dat beide teams onzorgvuldig in de afwerking waren.

Na rust werd de wedstrijd minder aantrekkelijk. Een overtal aan kleine overtredingen kwam het tempo in het duel niet ten goede. Het Doetinchemse doelpunt kwam dan ook uit de lucht vallen. Na 54 minuten mocht Resit Schuurman aanleggen voor een vrije trap. Zijn voorzet belandde op het hoofd van Rogier Meijer, die op zijn beurt Luuk de Jong bediende. De jonge aanvaller twijfelde geen moment en werkte de bal met een schitterende omhaal in het vijandelijke doel.

Na de goal werd De Graafschap steeds sterker, zonder echt voor gevaar te zorgen. Heracles werd in de 71ste minuut wel gevaarlijk toen Everton zijn medespeler Vojtech Schulmeister bediende. Bij het geven van de pass werd Everton echter naar de grond gewerkt. Vink floot resoluut voor de overtreding zonder het voordeel af te wachten. De scheidrechter haalde hiermee de woede op de hals van vooral Heracles-trainer Gert Heerkes, die een honderd procent kans door de neus zag worden geboord.

In het vervolg van de wedstrijd kwam De Graafschap nauwelijks meer in de problemen. Interim-trainer Darije Kalezic kon het zich zelfs veroorloven macthwinner De Jong een publiekswissel te geven. In de resterende minuten stond het achterin goed bij de Doetinchemmers, waardoor kansen voor de bezoekers uit bleven. En zo boekte De Graafschap, vrij eenvoudig, de eerste zege onder de Kalezic.