vrijdag, 24. juli 2009 - 18:27

Onderzoek supportersgeweld Arnhem grotendeels afgerond

Arnhem

Met de aanhouding en het verhoor van in totaal 27 verdachten heeft de recherche in Arnhem deze week het onderzoek naar geweld tussen twee groepen voetbalsupporters eind april van dit jaar afgerond.

In de week van 20 juli werden nog drie verdachten aangehouden en verhoord. Het Openbaar Ministerie bepaalt wat er verder met de verdachten gaat gebeuren.

Op 25 april, een dag voor de wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht in het Arnhemse Gelredome, kwam het op de Hoogstraat in Arnhem tot een treffen tussen aanhangers van beide clubs. Daarbij werd met stoelen, tafels en asbakken naar elkaar gegooid. Gewaarschuwde agenten troffen echter kort na de eerste melding geen betrokkenen meer aan.

Aan de hand van camerabeelden konden echter een dag later de eerste verdachten worden opgepakt uit het Vitessekamp. Later kwamen ook de aanhangers van Utrecht aan de beurt. In totaal 13 Vitesse aanhangers en 14 supporters van FC Utrecht werden opgepakt op verdenking zich te hebben schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. Uit het onderzoek bleek verder dat supporters van FC Utrecht die zaterdag naar Arnhem waren afgereisd. Pas toen beide partijen lucht kregen van elkaars aanwezigheid werd kennelijk de confrontatie gezocht.

Ook bleek dat er tijdens de rel geslagen werd met voorwerpen die als wapen konden worden gebruikt, zoals een ketting, een hamer en paraplu’s. Volgens de verklaringen van de verdachten en de camerabeelden moet daarbij iemand gewond zijn geraakt. Er is echter nog niet vastgesteld kunnen worden wie dat was. Alle verdachten zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld en hadden hun aandeel in de zaak bekend. Daarmee is het onderzoek grotendeels klaar, de politie sluit echter niet uit dat er nog een enkele aanhouding zal volgen.

Voor de politie in Arnhem was het incident het vierde op rij waarbij sprake was van supportersgeweld in de binnenstad. Met de consequente aanpak van de verdachten wil de politie laten zien dat geweld tussen voetbalsupporters niet getolereerd wordt. Het Openbaar Ministerie zal zich verder buigen over de zaak.
Provincie:
Tag(s):