maandag, 31. augustus 2009 - 10:20

Opbrengst parkeerbelasting in twintig jaar vertienvoudigd

Den Haag

Gemeenten verwachten dit jaar 533 miljoen euro op te halen aan parkeerbelastingen. Dat is 10 keer zoveel als in 1989.

Amsterdam begroot alleen al ruim 130 miljoen euro aan parkeergelden, een kwart van de totale opbrengst uit gemeentelijke heffingen.

Tariefverhogingen en uitbreiding betaald parkeren

De opbrengst uit parkeerbelasting steeg vooral door tariefverhogingen en uitbreiding van het betaald parkeren. Op steeds meer plaatsen en gedurende een groter deel van de dag moet voor parkeren worden betaald. Het aantal gemeenten waar voor het parkeren moet worden betaald nam toe van 126 in 1989 tot 159 in 2009.

Parkeergelden belangrijke inkomstenbron

Van alle gemeenten is de parkeeropbrengst in Amsterdam met 131 miljoen euro het hoogst. De parkeeropbrengsten maken in 2009 bijna 25 procent uit van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen in de hoofdstad.

De parkeerbelasting is ook voor sommige kleinere, toeristische gemeenten een belangrijke inkomstenbron. Zo zorgen de parkeergelden in Zandvoort voor 22 procent van de begrote heffingsinkomsten in 2009. In Valkenburg aan de Geul is dit 18 procent.

Parkeerbelasting zaak van grote gemeenten

Alle gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners heffen parkeerbelasting. Daarentegen moet in een op de drie gemeenten met 20 tot 50 duizend inwoners voor het parkeren worden betaald en in een op de zeven gemeenten met minder dan 20 duizend inwoners.

Grote gemeenten halen een groter deel van hun inkomsten uit parkeerbelasting dan kleine gemeenten. In de vier grote steden bedragen de parkeergelden 16 procent van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen. In kleine gemeenten (20 duizend inwoners of minder) met een parkeerbelasting komt in 2009 gemiddeld 6 procent van de inkomsten uit parkeergelden.
Categorie:
Tag(s):