zaterdag, 10. oktober 2009 - 17:01

Oranje kleurloos naar 0-0 tegen Australië

(Elfvoetbal) Vooraf werden er reeds de nodige kanttekeningen geplaatst bij de oefeninterland van Oranje in en tegen Australië. Die twijfels konden in Sydney na negentig minuten niet worden weggehaald. Een wedstrijd zonder veel kansen kreeg een logische eindstand: 0-0.

22 Uur vliegen voor 1,5 uur voetbal. De verwijten de afgelopen dagen waren steeds vaker te horen. Voor het groepsproces zou het avontuur goed zijn. Dat zal dan wel de belangrijkste les zijn geweest uit de trip Down Under, want voetballend werd bondscoach Bert van Marwijk nauwelijks wat wijzer. Australië, dat in gedachten bij de kwalificatiewedstrijd om de Azië Cup komende woensdag tegen Oman was, bleek een leuke sparringspartner.

Maar de Socceroos, die Oranje tijdens het debuut van Van Marwijk in augustus 2008 nog op een 1-2 nederlaag hadden getrakteerd, waren niet in staat om de Nederlandse defensie serieus onder druk te zetten. Het 'Save Your Legs' van bondscoach Pim Verbeek richting zijn aanvoerder Lucas Neill halverwege de tweede helft vanaf de bank was typerend.

Oranje startte nog aardig bereidwillig. Vooral Khalid Boulahrouz, die op de rechtsbackpositie acteerde, was erg actief op de vleugel. De speler van VfB Stuttgart kwam voortdurend mee op en kreeg in de 21e minuut de beste kans van het eerste bedrijf. Na terugleggen van Dirk Kuijt trof hij vanaf 12 meter de zijkant van het net.

Daarnaast kreeg Klaas-Jan Huntelaar twee kopkansen, maar doelman Mark Schwarzer hoefde niet in actie te komen. In de voorlaatste minuut richtte Kuijt, die na rust niet meer terug zou keren op het veld, met het hoofd net te hoog om een corner van Wesley Sneijder binnen te knikken.

Met Ryan Babel als nieuwe rechterspits kon Oranje ook na rust weinig bewerkstelligen. Eljero Elia schoot in de 57e minuut nog op doel, maar zijn bal ontbeerde de juiste kracht. Van Marwijk haalde niet laat daarna Stijn Schaars, die al geel had en op het randje speelde, naar de kant ten faveure van Rafael van der Vaart. Om het verdedigende evenwicht op het middenveld niet te verliezen werd Wesley Sneijder op zijn beurt snel opgeofferd voor Orlando Engelaar. Een dubbele ingreep die het spel niet ten goede kwam.

Het tempo was nog redelijk hoog en bij elke overtreding volgden de bekende protesten richting de Japanse arbiter, maar op de een of andere manier was toch merkbaar dat er feitelijk niets op het spel stond. Uitgerekend Brett Holman kreeg twee minuten voor tijd nog een grote kans, toen hij alleen op doelman Maarten Stekelenburg afging. Zijn inzet vloog echter ruim over het doel.