zaterdag, 28. maart 2009 - 22:54

Oranje soeverein naar zege

(Elfvoetbal) Oranje komt steeds dichter bij deelname aan het WK in Zuid-Afrika volgend jaar. Zonder al te veel problemen klopte de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk Schotland zaterdagavond met duidelijke cijfers: 3-0.

Iets meer dan vijf jaar geleden was Wesley Sneijder de grote man tijdens de laatste ontmoeting tussen Nederland en Schotland in de Amsterdam ArenA. Anno 2009 mocht de middenvelder van Real Madrid niet eens in de basis beginnen.

De keuze van Van Marwijk om Sneijder op de bank te houden was opvallend, maar toch ook te billijken. Van de aanvallers die wel in de basis mochten beginnen – Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar – is Sneijder het minst in goeden doen. Wat overigens helemaal niet wil zeggen, dat hij de laatste weken slecht speelt. Het onderstreept juist de bloedvorm van de andere vier.

In de beginfase beperkte Schotland zich tot tijdrekken en harde rammen naar voren. Dat resulteerde in minuut twaalf zowaar in de eerste kans van de wedstrijd. Oranje dacht bij een diepe bal aan buitenspel, maar Kenny Miller mocht terecht verder. De aanvaller stuitte vervolgens op een prima tackle van Joris Mathijsen: over zijn réchterbeen.

Teleurstellend was dat Oranje in creatieve zin veel te weinig bracht. Vooral Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst maakten aanvallend helemaal niets klaar en Van Persie stond veel te diep. Huntelaar kon op die manier niet bereikt worden en het spel van Nederland ging niet verder dan geschuif in de middenlinie.

Maar dat dat tegenwoordig niets hoeft te betekenen, bewijst Huntelaar inmiddels wekelijks in Madrid. En vanavond ook in Amsterdam. In minuut dertig gaf Van Bommel eindelijk een goede bal, die meteen werd gepromoveerd tot doelpunt. De kopbal van The Hunter was perfect binnengeknikt: 1-0.

Vlak voor rust boekte Van Persie zowat de definitieve vlucht naar Zuid-Afrika. De nou niet bepaald om zijn kopkracht bekend staande aanvaller knikte raak uit een corner van Robben en het feest op de tribunes was compleet.

In de tweede helft voerde Oranje het tempo op en werd Schotland kapot gespeeld. De druk van Oranje resulteerde in goede kansen voor Kuijt en Robben en een goal voor de Katwijker (penalty). Schotland kwam niet verder meer dan een afgekeurd doelpunt wegens duwen.

Nederland blijft zodoende soeverein aan kop gaan in groep 9 met de volle twaalf punten uit vier duels. Als woensdag ook Macedonië geklopt wordt, kan niets een nieuwe WK-deelname nog in de weg staan.