dinsdag, 28. juli 2009 - 10:22

Particuliere beleggers zien portefeuille met EUR 30 miljard afnemen

Amsterdam

De malaise op de effectenbeurs heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor het vermogen van particuliere beleggers. Als gevolg van koersdalingen zijn de eigen actieve beleggingen sinds begin 2008 met EUR 30 miljard afgenomen, ongeveer een kwart van de portefeuille.

Dit komt overeen met gemiddeld EUR 25.000 per particuliere belegger, aldus De Nederlandse Bank.

Na de slechte prestatie van de effectenbeurs in de tweede helft van vorig jaar is het beursklimaat in de loop van het tweede kwartaal licht verbeterd en heeft de portefeuille weer enig herstel laten zien. De totale effectenportefeuille van Nederlandse particulieren komt volgens informatie verzameld door DNB in mei 2009 op zo´n EUR 80 miljard uit.

In de afgelopen anderhalf jaar hebben particuliere beleggers per saldo voor ruim EUR 2 miljard obligaties aangeschaft. Ook staken zij bijna EUR 1 miljard in de aanschaf van nieuwe aandelen. Daartegenover hebben zij per saldo voor bijna EUR 4 miljard participaties in beleggingsfondsen van de hand gedaan.

De beleggingen in aandelen hebben met een waardedaling van veertig procent de zwaarste klappen gekregen. Het vermogen in beleggings-fondsen, nog altijd de grootste component in de beleggings-portefeuille, is met ongeveer dertig procent afgenomen. Naast koersdalingen hebben ook verkopen een belangrijke rol gespeeld. De waarde van beleggingen in obligaties veranderde ondanks de aanschaf van nieuw papier nauwelijks.
Categorie:
Tag(s):