woensdag, 18. november 2009 - 20:52

Pas gekeurde geiser blijkt dodelijk

Rotterdam

Twee stadswachten hebben maandagmiddag ernstig koolmonoxideleed voor de nieuwe bewoners van een woning weten te voorkomen. Tijdens hun controle in een woning aan de Mijnsherenlaan in Rotterdam-Zuid maakten zij gebruik van een koolmonoxidemeter waarvan gelijk alle sirenes af gingen omdat een flinke hoeveelheid van het zeer giftige koolmonoxide werd gemeten. Dit heeft gemeente Rotterdam woensdag bekendgemaakt.

Ook na het openen van ramen en deuren bleven de koolmonoxidewaardes levensgevaarlijk hoog. De stadswachten alarmeerden direct daarop de GGD, waarna opnieuw een veel te hoge waarde aan koolmonoxide werd vastgesteld.

Koolmonoxidemeter
De twee stadswachten van een van de interventieteams van Stadstoezicht waren afgelopen maandagmiddag op controlebezoek in een woning aan de Mijnsherenlaan. Tijdens deze controle hebben zij een levensgevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in de woning gemeten. De gemeten waardes waren zo hoog dat de meter gelijk groot alarm aangaf. Daarop zijn gelijk de ramen en deuren geopend. ‘Maar ook na het openen van de ramen en deuren bleef de meter loeien omdat de waardes nog steeds levensgevaarlijk hoog waren’, zegt Fred Marree van Stadstoezicht.

Defecte geiser
De stadswachten hebben de bewoners van de woning dringend geadviseerd de woning te verlaten of op het balkon te blijven. Marree: ‘De stadswachten hebben de GGD ingeschakeld en deze dienst heeft opnieuw gemeten. Ook de GGD stelde vast dat direct ingrijpen noodzakelijk was’. De boosdoener was een defecte geiser. ‘Deze is direct afgesloten’, zegt Marree.

Monteur wordt aangesproken
De bewoners hebben de geiser pas nog laten keuren. ‘Zij gaan de monteur die de geiser heeft gecontroleerd uiteraard aanspreken op zijn werk’, aldus Marree. ‘Die heeft wat uit te leggen.’Voor de veiligheid en om van de schrik te bekomen hebben de bewoners de nacht nog maar een keer in hun oude huis doorgebracht. ‘Het belang van de koolmonoxidemeter is wel duidelijk’.
Provincie:
Tag(s):