zondag, 6. december 2009 - 16:54

Poging om Zwarte Piet af te schminken als statement

Deventer

Op zaterdag 5 december rond 12.00 uur heeft op het Grote Kerkhof een groep mannen geprobeerd een Zwarte Piet af te schminken. Dit heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Spons
De Zwarte Piet, een 18-jarige man uit Zwolle, was met een aantal andere Pieten bezig een kraam af te bouwen toen hij door een groep donkergetinte mannen werd aangesproken. Plotseling werd hij daarop vastgepakt en probeerde één van de mannen met een spons zijn gezicht schoon te maken.

Camera
De Piet verzette zich echter en met behulp van de andere Pieten en een getuige lukte het om los te komen en weg te lopen. Het hele voorval werd aanschouwd door de rest van de groep waarvan één opnames maakte met een videocamera. Nadat de Piet zich had kunnen bevrijden werd de politie gebeld.

Ter plaatse werd het verhaal van de Piet en diverse getuigen aangehoord. De Piet vertelde dat hij tijdens de actie ook stompen in zijn buik en gezicht had gehad. De politie ging op zoek naar de groep mannen. Vier van hen werden in de omgeving aangetroffen en aangehouden. Enige tijd later meldden de overige drie zich aan het politiebureau.

Statement
Uit de verklaringen bleek dat de man die geprobeerd had met de spons het gezicht van de Piet te wassen, een 21-jarige man uit Maastricht, een ludieke actie wilde filmen voor een studieopdracht. Het idee om een Zwarte Piet af te schminken was gekozen als statement, omdat de man het fenomeen Zwarte Piet ervaart als discriminatie.

De overige personen van de groep waren aanwezig om te helpen bij de actie en het filmen ervan. Zij ontkennen dat er geslagen is, maar dat er wel een worsteling ontstond toen de Piet weg wilde komen. Alle zeven personen zijn na verhoor heengezonden. Het Openbaar Ministerie beslist over afhandeling van de zaak.
Provincie:
Tag(s):