maandag, 7. september 2009 - 13:32

Politie betreurt ruiming 'illegaal' hennepveld universiteit

Lelystad

Politie Flevoland heeft woensdag 2 september ten onrechte een gedeelte van het vezelhennepveld gevestigd aan de Wisentweg te Lelystad geruimd. ‘De politie neemt deze zaak intern hoog op en betreurt de gang van zaken. Tevens geeft zij aan haar procedures tegen het licht te zullen houden en waar nodig te verbeteren zodat herhaling van bovenstaande situatie voorkomen kan worden’, meldt de politie.

Proefveld Wageningen Universiteit
Op het veld stonden geen geestverruimende hennepplanten maar zogenaamde vezelhennep. Deze planten hebben niets te maken met de illegale kweek van de zogenaamde weedplanten. De hennepplantage bleek een proefveld van de Wageningen Universiteit.

‘De aangetroffen plantage bevatte voor de politie een dusdanig aantal verdachte elementen dat zij tot ruiming is overgaan. Het door de politie aangetroffen veld pastte immers naadloos in het patroon van illegale kweekvelden die de politie regelmatig aantreft in Flevoland’, meldt de politie.

‘De wijze waarop de hennepplanten verdekt in een maïsveld stonden opgesteld droeg sterk bij aan de beeldvorming van de politie dat het hier om een groot en illegaal veld ging. Daarnaast waren er geen duidelijke aanwijzingen of markeringen waaruit bleek dat het hier om een legaal veld zou gaan.Vanuit de lucht zijn uitgebreid foto’s genomen van de plantage. Ook deze foto’s wezen in eerste instantie op illegale hennepteelt op grote schaal’, vervolgt de politie.

Ruiming stopgezet
Na uitgebreid onderzoek bleek dat het hier een legaal veld betrof waar onschuldige vezelhennep-planten werden gekweekt voor wetenschappelijke landbouwkundige doeleinden gericht op duurzame vezelproductie in Nederland. Zodra bekend was dat het hier een mogelijk proefveld betrof waarvoor de benodigde vergunningen zouden zijn verleend, heeft de Officier van Justitie de ruiming onmiddellijk stopgezet.

De aanpak van illegale hennepteelt is prioriteit voor de politie Flevoland.
Dit jaar zijn circa 150 illegale plantages opgerold. Hiervoor gelden scherpe procedures en heldere afspraken.
Provincie:
Tag(s):