woensdag, 9. september 2009 - 22:03

Politie Drenthe test cannachopper

Emmen

In de strijd tegen hennepteelt en hennepverwerking heeft de politie Drenthe woensdag gebruik gemaakt van een minihelikopter, ook wel cannachopper genoemd. De Drentse regio is een van de vijf korpsen die meedoet aan de pilot en in samenwerking met de KLPD werd vandaag deze speurneus in Emmen en omstreken getest.

De helikopter is voorzien van een infraroodcamera die warmte meet en een sniffer die hennep kan ruiken. De heli wordt gericht ingezet na een tip of vermoeden over een mogelijke hennepkwekerij in vooral bedrijfspanden. Ook voor woningen kan hij overigens worden gebruikt.

De cannachopper is veel goedkoper dan een gewone helikopter en bovendien kan de cannachopper overal opstijgen en landen, zelfs middenin een woonwijk. Het is nog een pilot in Drenthe, maar meteen de eerste vlucht was het raak. De politie is in totaal op vier locaties in de gemeente Emmen geweest om de cannachopper te laten zoeken naar hennep. Dat leverde 500 plantjes op.

Ook in Drenthe worden veel kwekerijen aangetroffen. Achter de telers zitten vaak veel criminele groepen die werken met zoveel mogelijk kleinere telers om hun risico om gepakt te worden te verspreiden en te verkleinen. In de wereld achter de hennepteelt worden enorme winsten gemaakt, wordt veel geweld gebruikt (soms liquidaties) en vinden afpersingen en corrupties plaats. Ook zorgt de hennepteelt vaak voor stankoverlast, wateroverlast en levert brandgevaar op. Tientallen keren per jaar ontstaat er in Drenthe brand in een bedrijfspand of woning. Vaak door ‘geknutsel’ in de meterkast omdat de stroom illegaal wordt afgenomen. Deze alarmerende signalen hebben in Nederland geleid tot het instellen van het programma Georganiseerde Hennepteelt.

Na deze week worden de mogelijkheden van de minihelikopter geëvalueerd waarna vervolgens besluiten genomen kunnen worden over voorzetting van dit project.
Provincie:
Tag(s):