vrijdag, 21. augustus 2009 - 8:28

Politie en Marechaussee gaan samenwerken in Dordrecht

Dordrecht

De politie in het district Dordrecht/Zwijndrechtse Waard gaat binnenkort op proef samenwerken met de Brigade Zuid-Holland van de Koninklijke Marechaussee (KMar). Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Vanaf 1 september 2009 draaien iedere nacht twee leden van de KMar met de Surveillancedienst van het district mee. Op die manier is er in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht iedere nacht meer blauw op straat. De marechaussees hebben dezelfde bevoegdheden als politieagenten en mogen dus ook aanhouden en bekeuren.

In november 2008 zijn de eerste contacten met de KMar gelegd en zijn de mogelijkheden besproken. Het bleek dat beide organisaties elkaar goed kunnen aanvullen. De marechaussees hebben een politietaak en zijn net als de politie volledig opsporingsambtenaar.

Ze zijn wél gespecialiseerd in bepaalde gebieden zoals vreemdelingentoezicht en grensbewaking, maar hebben wat minder ervaring met de reguliere politietaken als surveillance, noodhulp en handhaving. De politie heeft die ervaring uiteraard wel en zo snijdt het mes aan twee kanten: politie en KMar kunnen leren van elkaars expertise. Daarom zullen politie en Koninklijke Marechaussee in zogenaamde gemengde koppels de straat op gaan. De marechaussees gebruiken hierbij niet hun eigen voertuigen, maar rijden mee in politieauto’s.

Het kán gebeuren dat de meldkamer van de Marechaussee in de nacht een militaire melding ontvangt en uitgeeft. Dan rijdt dat gemengde politie-KMar-koppel naar die betreffende melding toe en handelt deze af. De zorg voor de ‘politieklanten’ en die van de Koninklijke Marechaussee blijft dus gewoon gewaarborgd.

Op 16 juli jl. is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De proef wordt na een jaar geëvalueerd.
Provincie:
Tag(s):