woensdag, 1. april 2009 - 11:03

Politie gaat paintballpistolen en -geweren gebruiken

Utrecht

De Politie Utrecht gaat voor een pilot van een jaar in een beperkt aantal situaties gebruik maken van paintballpistolen en -geweren. De term doet anders vermoeden maar paintball-balletjes zijn niet met verf gevuld, maar met een gelatine met kleurstof, die makkelijk afwasbaar is. Voor politiedoeleinden wordt gebruik gemaakt van sterk fluorescerende gelatine en daar wordt nog iets aan toegevoegd: een sterke geurstof. Tevens is het wel afwasbaar, maar niet zo makkelijk als standaard balletjes.

Voor de pilot heeft de Politie Utrecht vijf (automatische) geweren en vijf pistolen aangeschaft. Politiemensen die met dit materieel gaan werken, krijgen daarvoor een speciale opleiding.

Paintballgeweren

De geweren zijn voorzien van een telescoopvizier en hebben een enkelschots of automatische (=machinegeweer) stand. Zij kunnen bijvoorbeeld worden ingezet bij te verwachten grootschalige ongeregeldheden. Als na een voetbalwedstrijd relletjes uitbreken, dan bevindt de schutter zich tussen de ME. Mocht hij zien dat iemand vanuit de menigte met stenen gooit, dan schiet hij een paintball op het lichaam van de verdachte. Aanhoudingseenheden van de politie, kunnen de verdachte dan makkelijk herkennen en aanhouden.

Paintballpistolen

Bij extra toezicht op inbraken/autokraken komt het regelmatig voor een agent (al dan niet in burger) meerdere verdachten tegelijk betrapt. Elke agent kan zich doorgaans maar op één (vluchtende) verdachte focussen, waardoor de kans aanwezig is dat de andere(n) ontkomen. Door de vluchtende verdachten te ‘taggen’ met een paintball, zijn zij makkelijk te herkennen en op te sporen. Al dan niet met behulp van een politiehond.

Ingebouwd pistool

De paintballpistolen zijn geschikt om te worden ingebouwd in lokauto’s van de politie en zij kunnen van afstand worden bediend. De auto wordt dan tevens voorzien van een camerasysteem. Ziet een agent live op de camerabeelden dat er in de auto wordt ingebroken, dan kan hij op afstand het pistool bedienen, daarbij natuurlijk wel rekening houdend met de manier waarop de verdachte in de auto zit. De vluchtende verdachte is dan herkenbaar aan de fluorescerende verf en de geur. Mocht hij zich toch goed in de omgeving weten te verstoppen, dan heeft een politiehond geen enkele moeite hem ‘op te snuffelen’.

De pilot duurt een jaar. In dat jaar wordt gekeken of de gekozen toepassingen zinvol zijn en of er toepassingen bij gaan komen of afvallen, dan wel worden aangepast. Na dat jaar wordt besloten of de politie hiermee doorgaat en zo ja, met welke toepassingen.

1 April

De redactie van Blikopnieuws gaat ervan uit dat dit één van de vele 1 april grappen zijn die vandaag in de media komen.
Provincie:
Tag(s):