donderdag, 24. december 2009 - 10:34

Politie haalt in de feestdagen DNA-gesignaleerden van huis

In deze feestdagen zal de politie DNA-gesignaleerden uit huis halen omdat ze zich niet hebben gemeld bij het politiebureau om DNA-materiaal af te staan. In totaal gaat het om 96 mensen die tijdens de komende feestdagen bezoek van de politie kunnen verwachten.

Sinds de invoering van de DNA-wetgeving op 1 februari 2005 worden veroordeelden voor delicten van vier jaar of meer, zoals mishandeling of openlijke geweldpleging, in Nederland opgeroepen om DNA af te staan. In 2009 kregen in Friesland 480 veroordeelden een uitnodiging. Daarvan verschenen 188 niet op een spreekuur. Deze veroordeelden zijn verplicht hier aan mee te werken. Inmiddels zijn 96 aangehouden en is van hen alsnog DNA afgenomen. De overige 92 staan als gesignaleerd te boek en worden in de komende tijd opgezocht.

De politie Friesland heeft een wekelijks spreekuur voor de afname van DNA. Wanneer veroordeelden niet verschijnen op dit speciale spreekuur worden ze door politie gesignaleerd. Op last van officier van justitie mogen deze gesignaleerde worden aangehouden zodat er alsnog DNA-materiaal kan worden afgenomen. Dit kan tijdens reguliere surveillancediensten. Maar ook bij controles, in bijvoorbeeld het verkeer, kunnen gesignaleerde worden aangehouden. Daarnaast bestaat de kans dat een gesignaleerde op een Nederlands vliegveld, wanneer men het land wil verlaten, door de Koninklijke Marechaussee wordt aangehouden.

Al het afgenomen DNA wordt aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI slaat alle DNA-profielen op in de landelijke DNA-databank. Door het matchen van deze profielen, met aangetroffen DNA van onopgeloste misdrijven, kunnen verschillende misdrijven wellicht toch worden opgelost. In het recente verleden heeft politie Friesland al diverse zaken dankzij aangetroffen DNA-sporen kunnen oplossen, zoals een overval, enkele gevallen van skimming, inbraken, diefstallen van koper en een zedenmisdrijven.

In eerste instantie was het alleen toegestaan om DNA-materiaal te verzamelen van personen die veroordeeld waren voor zeden- en geweldsmisdrijven. Dit wordt per 1 januari 2010 eenvoudiger gemaakt. De politie kan dan van alle verdachten, die een misdrijf hebben gepleegd waar een gevangenisstraf van 4 jaar op staat, na hun veroordeling DNA-materiaal afnemen. Dus na veroordeling door rechter(ter)(bank), waarbij het feit is bewezen verklaard en geen hoger beroep meer mogelijk is.
Provincie:
Tag(s):