woensdag, 29. juli 2009 - 10:06

Politie houdt nepgoudverkopers aan

Apeldoorn

Het Korps landelijke politiediensten heeft dinsdag 28 juli 2009 op de A1 ter hoogte van Apeldoorn en op de A67 ter hoogte van Maasbree nepgoudverkopers aangehouden.

De bemanning van een helikopter van de Dienst Luchtvaartpolitie van het KLPD had de aanwezigheid van de nepgoudverkopers op de rijksweg A1 ter hoogte van Muiden eveneens vanuit de lucht waargenomen. Zij vlogen op dat moment voor de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en gaven de positie van de auto van de nepgoudverkopers door aan de grondeenheden.

Ter hoogte Apeldoorn zijn omstreeks 13.00 uur twee mannen en een vrouw in de leeftijd van 37, 36 en 28 jaar, afkomstig uit Duitsland, aangehouden nadat zij ter hoogte van Muiden vermoedelijk nepgoud te koop hadden aangeboden.

Bij onderzoek in het voertuig kwamen 115 ringen en een tiental kettingen onder de achterbank vandaan. De nepsieraden zijn inbeslaggenomen. Het gezelschap stond bij de politie bekend als nepgoudhandelaren en was al vier keer eerder betrapt.

Ter hoogte van Eindhoven is omstreeks 17.30 uur een 18-jarige man uit Rimnicu (RO) aangehouden die ter hoogte van Eindhoven nepgoud had aangeboden aan een Belgische vrachtwagenchauffeur. De man is in verzekering gesteld en de auto waarmee hij reed is inbeslaggenomen en zal nog verder worden onderzocht op nepsieraden.

De man hield zich op diverse parkeerplaatsen op met een gezelschap van 2 mannen en 2 vrouwen en een klein kind. Zij verplaatsen zich met een BMW 5-serie voorzien van een Duits kenteken en de Mercedes Benz eveneens voorzien van een buitenlands kenteken.

Deze personen zijn ook in samenwerking met de politie Limburg Noord aangehouden en na verhoor heengezonden. De afgelopen weken waren meerdere meldingen van dit gezelschap met hun verkooppraktijken bij de politie binnengekomen.

De nepgoudverkopers hanteren verschillende manieren om mensen geld afhandig te maken. Ze wenken naar bestuurders en geven de indruk dat ze pech hebben. Ze stoppen daarbij niet alleen op parkeerplaatsen en tankstations, maar ook op op- en afritten en vluchtstroken.

In eerste instantie komen ze met een zielig verhaal, ondersteund met een gebroken creditcard of iets dergelijks, dat ze geen brandstof meer hebben en op weg zijn naar zieke familie. Als er geld gegeven wordt, geven ze daarvoor in ruil nepgouden sieraden. Als men niet snel genoeg met geld over de brug komt, gaan ze intimiderend te werk en proberen ze onder dwang de nepgouden sieraden te verkopen.

Mochten mensen benaderd worden door dit soort ‘goudverkopers’ dan is het raadzaam niets aan te pakken en zeker de sieraden niet te kopen. Bel direct de politie op 0900-8844 en probeer zoveel mogelijk vast te stellen welke personen de (verkoop) handelingen verrichten. Probeer een duidelijk signalement van de personen op te nemen en noteer de kentekens van de voertuigen waarmee zij zich verplaatsen.
Provincie:
Tag(s):