vrijdag, 13. november 2009 - 23:13

Politie slaat forse slag in strijd tegen hennepteelt

Haarlem

De politie heeft in samenwerking met het KLPD vandaag een gevoelige klap uitgedeeld aan de hennepteelt en -handel in Haarlem.

Zo’n 70 medewerkers, waarvan de meerderheid politiemensen,
hebben op meerdere locaties in Haarlem invallen uitgevoerd.

Zo werd er rond het middaguur door politiemensen in een growshop aan het Van Zeggelenplein een instap gedaan. Het vermoeden bestond dat vanuit de growshop op grote schaal gehandeld werd in softdrugs.

Er werden hier vijf verdachten, mannen van respectievelijk 52, 50, 49, 22 en 33 jaar oud en allen afkomstig uit Haarlem, aangehouden in verband met overtredingen van de Opiumwet. In de growshop werd behalve contant geld ook hennepresten en vermoedelijk hasj aangetroffen. Tevens werd een motorboot met trailer in beslag genomen bij de growshop. Alle goederen van waarde zijn in beslag genomen.

Er werden ook invallen gedaan in 5 woningen, 2 winkels en een garagebox in Haarlem-Noord en Oost. De politie heeft daarnaast twee woonwagens doorzocht op een woonwagenkamp. Ook hier werd hennep aangetroffen.

Tot nu toe zijn in vier woningen in Haarlem hennepkwekerijen aangetroffen. Alle hennepplanten en bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen. De totale straatwaarde loopt al snel in de tienduizenden euro’s.

In Zwanenburg werd in een loods een grote hennepkwekerij aangetroffen met 500 planten.

De actie beperkte zich niet alleen tot de regio Kennemerland; in Nieuwveen (regio Hollands-Midden) werd eveneens een grote hennepkwekerij (eveneens 500 planten) aangetroffen. De opbrengst van dit soort grote kwekerijen is al gauw enkele tonnen.

Een speciaal getrainde geldhond van het KLPD vond op diverse locaties een zeer grote hoeveelheid contant geld. In totaal is ongeveer 100.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Later werd nog een 6e verdachte aangehouden, een 40-jarige Haarlemmer.

De recherche van district Kennemerland-Midden heeft met de acties van vandaag de eerste resultaten geboekt in een uitgebreid onderzoek dat de afgelopen 6 maanden heeft geduurd. Door intensief en langdurig onderzoek kwamen de diverse verdachten en locaties in beeld.

Vanuit het Patserproject is bij alle verdachten gekeken of zij auto’s, motoren of andere (roerende) zaken bezitten die zij mogelijk met geld - verkregen door criminele activiteiten - hebben aangeschaft. In totaal zijn tot nu toe 6 auto’s, 1 motorboot, 3 motoren en een scooter in beslag genomen. Er is ook beslag gelegd op bankrekeningen van de verdachten.

Verder vond de recherche 4 vuurwapens met munitie, ook deze zijn in beslag genomen. Alle verdachten zijn overgebracht naar een politiebureau en ingesloten voor verhoor. Zij worden maandag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Peter Holla, districtschef Kennemerland-Midden: “ Ik ben zeer tevreden met dit resultaat. Ik weet dat er door veel mensen keihard gewerkt is in de aanloop naar vandaag. Vrijdag de 13e 2009 gaat voor een aantal
criminelen in deze regio met recht de boeken in als pechdag en zo hoort het wat mij betreft ook. Goed ook dat er verschillende kwekerijen in woonhuizen zijn opgerold. Het geeft vaak levensgevaarlijke situaties omdat er zo goed als altijd wordt gerommeld met de elektriciteit. Je zal er naast wonen.”
Provincie:
Tag(s):