woensdag, 9. september 2009 - 10:09

Politie spoort hennep op met cannachopper

Echt-Susteren

De politie van de basiseenheid Echt-Susteren/Roerdalen heeft dinsdag voor het eerst de cannachopper ingezet bij de aanpak van georganiseerde hennepteelt.
Dit nieuwe opsporingsmiddel is een onbemande minihelikopter die is uitgerust met detectieapparatuur voor hennepgeur en camera's. In totaal spoorde de politie acht hennepkwekerijen en een ontmantelde hennepkwekerij op. Er werden geen verdachten aangehouden, zo meldt de politie Limburg-Noord.

De met geur- een camera's uitgeruste minihelikopter ‘keek’ vanuit de lucht naar de illegale teelt van hennep. In totaal werden tien locaties bezocht. Op twee locaties in Koningsbosch werd gecontroleerd. Bij een woning op de Kerkstraat werden zeven hennepstruiken en vijf planten in de tuin aangetroffen. Op de andere locatie werden geen planten geconstateerd. Er waren geen bewoners aanwezig.

In Nieuwstadt werden twee woningen aan de Burg. F.A. Cortenplein gecontroleerd. Er werden op beide locaties vijf struiken in de tuin aangetroffen. De bewoners waren niet aanwezig. Bij een woning aan de Markies de Schenkweg werden zeven struiken in de tuin gevonden. De bewoner werd als verdachte gehoord. Justitie zal de hoogte van de strafmaat bepalen. Alle planten en struiken werden in beslag genomen en worden vernietigd.

De politie heeft in Echt in een leeg bedrijfspand aan het Chatelainplein een ontmantelde hennepkwekerij aangetroffen. De nog aanwezige apparatuur en resten hennep werden geruimd. Bij vier woningen aan de Lavendelstraat werd hennep aangetroffen. In een van de woningen werd met een machtiging binnengetreden en werden drie struiken aangetroffen.

Bij de overige woningen werden respectievelijk zeven, twee en 20 struiken aangetroffen. In deze laatste woning werden vijf struiken beneden en op de eerste verdieping een kleine kwekerij van 15 struiken aangetroffen. Alle planten zijn in beslag genomen en vernietigd. Er waren geen bewoners aanwezig.

De ‘cannachopper’ is een nieuw middel van de Nederlandse politie. Het apparaat werd eerder in april aan een test onderworpen. Deze week vindt een tweede testweek plaats. De cannachopper moet een bijdrage leveren aan de aanpak van de georganiseerde hennepteelt en de daaruit voortvloeiende criminaliteit.

De uitwassen van hennep zijn bedreiging, intimidatie, diefstal van stroom, water, het onterecht ontvangen van een uitkering enzovoorts. Daarnaast zijn hennepkwekerijen zeer brandgevaarlijk. Regelmatig veroorzaken hennepkwekerijen branden in woningen en schuren. In het kweken van hennep en de handel ervan gaan grote sommen geld om. De belangen die op het spel staan zijn zeer groot. De bedrijfstak raakt steeds meer in de greep van georganiseerde misdaad.
Provincie:
Tag(s):