dinsdag, 24. november 2009 - 9:08

Politie Urk stuurt mogelijke getuige moordzaak weg

Urk

De politie van Urk heeft een mogelijk belangrijke getuige in de moordzaak op Dirk Post aan zich voorbij laten gaan.

De onbekende man probeerde zaterdagmiddag om kwart voor vijf een gevonden skateboard aan te geven, maar werd via de intercom van het politiebureau verteld dat er niemand meer aanwezig was.

Aangezien Dirk Post een skater was, ziet de politie in dat de aangever met het bord mogelijk een belangrijke schakel kan zijn in de bewijslast in de moordzaak.

Officier van justitie van het parket in Lelystad houdt de verdachten langer vast. De 15-jarige verdachte wordt dinsdag 24 november voorgeleid voor de rechter-commissaris van de Rechtbank in Lelystad, waar 14 dagen bewaring wordt gevorderd.

Voor de overige twee verdachten van 12 en 13 jaar heeft de officier van justitie de inverzekeringstelling met drie dagen verlengd. Wel werd vandaag de rechtmatigheid van hun aanhouding door de rechter-commissaris getoetst.

Na de verlengde inverzekeringstelling neemt de officier de beslissing of hij ook voor deze verdachten de bewaring van 14 dagen zal vorderen. De reden voor deze tussenstap is dat de officier van justitie meer duidelijkheid wil hebben over het mogelijke aandeel van deze verdachten bij het misdrijf.

Het stoffelijk overschot van Dirk Post werd woensdag 18 november in een bos aan de rand van Urk door voorbijgangers gevonden. Hij is door geweld om het leven gekomen.

Op vrijdag 20 november en zaterdag 21 november zijn een 13-jarige, 15-jarige en 12-jarige jongen, allen van Urk, door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige jongen.
Jaap van der H. zou Dirk Post hebben vermoord omdat ze allebei verliefd waren op hetzelfde meisje, de 14-jarige Nellie. In het Algemeen Dagblad ontkent Nellie een relatie met een van de jongens te hebben gehad. Ondanks dat de jongens elke dag met het meisje belden, vindt ze het verschrikkelijk dat ze een rol krijgt in de moordzaak.
Dinsdagochtend wordt Dirk Post begraven in een besloten plechtigheid. Vanavond om zeven uur houden de vrienden van Dirk een stille tocht. De tocht begint bij zijn oude basisschool en eindigt bij de skatebaan waar hij veel was.
Provincie:
Tag(s):