donderdag, 29. oktober 2009 - 16:19

Politie zet helden van Twente in het zonnetje

Borne

Woensdagavond, 28 oktober, zijn zes inwoners van Twente in het zonnetje gezet door korpschef Martin Sitalsing van de politie Twente. Ze werden ontvangen in het Politie Trainings Centrum in Borne. ‘Alle zes hebben op hun eigen manier een heldendaad verricht en zich ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid in Twente’, meldt de politie donderdag.

Tijdens de bijeenkomst, die elk half jaar wordt gehouden, prees de korpschef de ‘bijzondere burgers‘ voor hun inzet: “Wij willen burgers stimuleren om actiever te worden. Alleen met elkaar zijn wij in staat onze veiligheid te behouden. Jullie zijn voorbeelden van actieve mensen die er door hun kordate optreden voor hebben gezorgd dat mensenlevens werden gered en dat overvallers of inbrekers werden aangehouden, soms met gevaar voor eigen veiligheid. Dat waarderen wij bijzonder.”

Gered uit brandende woning
Een groepje studenten uit Enschede zat in juni buiten een biertje te drinken, toen één van hen meende bij de buren de schoorsteen te zien branden. Toen hij beter ging kijken, zag hij dat er brand was op een kamer op de eerste verdieping. Na 112 gebeld te hebben, heeft hij de bewoners, een moeder met haar drie kinderen, tijdig het huis uit kunnen krijgen. Het heldhaftige optreden is door de collega’s bijzonder gewaardeerd en de man heeft een ernstige afloop zeker voorkomen.

Betrapt: pinnen met gestolen bankpas
Een vader en dochter uit Enschede merkten in juni verdacht gedrag op van twee vreemd uitgedoste dames bij een pinautomaat. Na enige observatie werd de politie gewaarschuwd en op hun aanwijzingen konden de verdachten worden aangehouden. Het bleek te gaan om twee vrouwen die eerder die dag de bankpas met pincode van een oude man afhandig hadden gemaakt.

Gered uit brandende woning
Een 17-jarige jongen uit Almelo heeft in juni een bejaarde dame uit haar brandende woning gered. Door zijn optreden is ernstig letstel of erger voorkomen: de woning was volledig uitgebrand.

Inbreker op heterdaad betrapt
In januari werd een inbreker in Enschede na een worsteling, door de bewoner het huis uitgezet. De gewaarschuwde en inmiddels gearriveerde politie kon hem direct aanhouden.

Getuige mishandeling
Een 13-jarige jongen was in januari in Enschede getuige van mishandeling van twee jongeren door twee andere jongens. De 13-jarige is zelf op onderzoek gegaan en kwam bij de politie met de namen van twee verdachten. Deze zijn door de politie onderzocht en tijdens verhoor hebben zij de mishandeling bekend! Zonder inzet en vasthoudendheid van de 13-jarige waren de daders van deze mishandeling wellicht niet gevonden.

Bedankt
De heer Sitalsing bedankte de aanwezigen voor hun daadkrachtige optreden en had voor hen een korpsgeschenk en een bos bloemen. Na afloop van het officiële gedeelte was er een rondleiding in het Trainingscentrum. Daarna werd onder het genot van een hapje en een drankje nog nagepraat, waarna de avond werd afgesloten. Door de ‘helden’ werd de aandacht en waardering voor hun optreden erg op prijs gesteld.
Provincie:
Tag(s):