woensdag, 28. oktober 2009 - 10:00

Principeakkoord cao beschermt personeel ambulance

Utrecht

Na lang beraad zijn vakbonden en werkgevers gisteravond gekomen tot een principeakkoord over één cao van 2,5 jaar voor alle ambulancemedewerkers, met ingang van 1 juli 2010.

De cao zorgt er voor dat de arbeidsvoorwaarden voor particuliere en publieke ambulancediensten gelijk worden getrokken, er waren dan ook vier vakbonden bij het overleg betrokken.

CNV onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Ambulance: “Een dijk van een akkoord, het is ons gelukt om tot één cao te komen voor de hele sector. Dat is van belang omdat er grote veranderingen aan komen in de ambulancesector.

De regio's worden opnieuw ingedeeld. Bij de aanbestedingen kan er nu in ieder geval geen concurrentie komen over arbeidsvoorwaarden.” Er werken bijna 5.000 werknemers in de ambulancesector.

Vanaf, waarschijnlijk, 1 januari 2012 komen er nieuwe, grotere, ambulanceregio’s. Per regio wordt maar 1 vergunning verstrekt. Er komen dus minder werkgevers in de ambulancesector, die een groter gebied moeten voorzien van adequate hulpverlening.

Belangrijkste uitgangspunten in het principeakkoord van gisteravond zijn: ontslagbescherming van alle medewerkers die nu werkzaam zijn in publieke of particuliere sector, tot een half jaar na ingaan van de nieuwe vergunning. Een stapsgewijze loonsverhoging van in totaal ruim 6 procent over 2,5 jaar. Modernisering van het personeelsbeleid met meer aandacht voor loopbaanbeleid. Reiskostenvergoeding tot 130 euro per maand.

CNV onderhandelaar Severijns: "Dit akkoord is van enorm belang om de mensen die werken in de ambulancesector te beschermen in de komende hectische jaren. Het principeakkoord wordt in november aan onze leden voorgelegd."
Provincie:
Tag(s):