woensdag, 9. december 2009 - 12:55

Prins opent tentoonstelling Woord & Wapen

Breda

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent donderdag 14 januari in de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk van Breda de tentoonstelling Woord & Wapen, In dienst van de Nassaus.

De tentoonstelling, die wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van de kerk, geeft een beeld van een kerkinterieur in de periode 1637 – 1813.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen. In de kerk worden 227 gereconstrueerde wapenborden met wapens van families opgehangen - de originele moesten indertijd op last van Napoleon worden verwijderd – waardoor de bezoeker een beeld krijgt van hoe het interieur van de kerk er in de 17e en 18e eeuw uit heeft gezien.

De digitale ontsluiting van 220 grafmonumenten is een ander onderdeel van de tentoonstelling. In speciaal daarvoor ingerichte mediaplayers vindt men de zerken op positie, op naam en wordt de geschiedenis van de persoon, die daaronder begraven ligt, gepresenteerd. Daarnaast is er aandacht voor 15 dominees en 8 militairen, die in de betreffende periode hebben geleefd en die een band met het Huis Oranje-Nassau hebben gehad.

De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de gebruiken van de Protestantse (Staats)kerk in de periode 1637-1813: de rituelen rond doop, geboorte, huwelijk, dood en het avondmaal. Objecten uit de collectie van de Protestantse gemeente Breda en stukken uit collecties van nationale musea vormen daarvoor de basis.
Provincie:
Tag(s):