dinsdag, 15. september 2009 - 19:51

Proef met nieuwe wildspiegels

De provincie Groningen is een proef gestart met een nieuwe wildreflector. De vernieuwde wildreflector is een soort molentje dat gaat draaien door wind en langskomend verkeer. Zodra de wildreflectoren door autolichten worden beschenen reflecteren ze dit licht richting het open veld.

Op deze manier worden reeën die de weg willen oversteken afgeschrikt. De wildreflectoren zijn geplaatst in het Lauwersmeergebied aan beide zijden van de provinciale weg van Vierhuizen naar Lauwersoog (N361).

Het project gaat voorlopig twee jaar duren. Na twee jaar wordt gekeken of de wildreflectoren het gewenste effect hebben. Gedeputeerde Hollenga: "Als blijkt dat het aantal aanrijdingen vermindert door de vernieuwde wildreflector zijn we voornemens ze ook op andere plekken in de provincie Groningen aan te brengen. Zoals bijvoorbeeld langs de weg van Sellingen naar Ter Apel (N 976), van Nieuwe Pekela naar Stadskanaal (N 366) en de weg tussen Haren en Groningen (N 860).

Jaarlijks worden er in Nederland veel reeën aangereden. Ook in de provincie Groningen neemt het aantal aanrijdingen toe. Zo waren er in 2008 volgens de Faunabeheereenheid (FBE) ruim 350 aanrijdingen, tien jaar geleden waren dit er nog ruim honderd minder. Dit is te wijten aan een toename van de verkeersintensiteit, maar ook het aantal reeën is fors toegenomen. De provincie Groningen pakt dit probleem aan vanwege de verkeersveiligheid en het welzijn van dieren.
Provincie:
Tag(s):