zaterdag, 17. oktober 2009 - 23:32

PSV beloont zichzelf te weinig: 1-0

PSV is weer de nummer twee van Nederland, maar oh, oh, oh, wat maakten de Eindhovenaren het zichzelf onnodig moeilijk tegen sc Heerenveen. Als de roodwitten wat nauwkeuriger voor de goal waren geweest, was de score veel hoger uitgevallen: 1-0.

De eerste helft stond helemaal in het teken van een flitsend PSV, dat revanche zocht voor het erbarmelijke optreden in Utrecht (0-0) van twee weken geleden. Vol passie en met een enorme aanvalsdrang stormden de Eindhovenaren in een voor eredivisiebegrippen moordend tempo over het arme Heerenveen heen, dat soms alleen maar toe kon kijken hoe de ene na de andere vloeiende combinatie werd opgezet.

Het probleem bij dit PSV blijft echter: wie maakt de doelpunten? Dit keer mocht spits Jonathan Reis - in plaats van de gepasseerde Ola Toivonen - het in de punt van de aanval proberen bij afwezigheid van de geblesseerde Danny Koevermans, maar de Braziliaan moest toezien hoe de beste kansen niet waren besteed aan Orlando Engelaar (paal), Nordin Amrabat, Otman Bakkal, Danko Lazovic en Stanislav Manolev (bal achter de lijn of niet?). Het was gewoonweg een wonder dat het nog 0-0 stond na 45 minuten.

Pas in de 74ste minuut kreeg Reis zijn eerste mogelijkheid. Zijn inzet van dichtbij ging echter huizenhoog over. Zonde van die prachtige individuele actie die daar aan vooraf ging. De tweede helft was verder een reflectie van de eerste, ware het niet dat de krachten bij PSV langzaam wegvloeiden door de uitputtende eerste 45 minuten. Zo moest de overheersende thuisploeg - de wereld op z'n kop - nog gaan uitkijken voor een plotselinge tegentreffer van Heerenveen.

Gelukkig was er negen minuten voor het einde sprake van gerechtigheid. Nadat eerst invaller Toivonen de pal had geraakt - hoe typisch? - kon Lazovic de rebound niet missen: 1-0. Zo kon PSV alsnog drie belangrijke punten bijschrijven in de jacht op koploper FC Twente en werd het toch al getrakteerde publiek beloond met een goal.

Het gejuich in het Philips Stadion om de treffers van AZ in Enschede deed bij nader inzien helemaal niet vreemd aan. Want als PSV op deze manier de vele kansen blijft missen, kan de club alle steun van buitenaf gebruiken om de titel weer in handen krijgen.