zondag, 18. januari 2009 - 15:23

PSV loopt averij op tegen Roda

(Elfvoetbal) Het is PSV niet gelukt, na een aantal intensieve trainingsweken, haar eerste duel van 2009 winnend af te sluiten. De ploeg van trainer Huub Stevens kwam zondagmiddag niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC.

De Eindhovenaren wisten in de laatste drie ontmoetingen met de Kerkraders slechts één punt te pakken. De Limburgers wonnen twee keer knap in Eindhoven en ontpopten zich zo tot angstgegner van de regerend landskampioen. De duels waren bovendien voorzien van veel spektakel.

Daar was zondagmiddag in de eerste helft geen sprake van. De thuisploeg creëerde, op een kopbal van Anouar Hadouir na, geen enkele mogelijkheid. PSV was daarentegen vier keer dicht bij de openingstreffer. Al na acht minuten was het Danko Lazovic, na een steekpass van Erik Pieters, die langs een aantal Limburgse verdedigers snelde en vervolgens doelman Bram Castro omspeelde. De Serviër had de pech dat Davy de Fauw zijn inzet voor de doellijn kon wegwerken. Ook de overige drie Eindhovense kansen werden verprutst. Lazovic - twee maal - en Balázs Dzsudszak hadden het vizier niet op scherp staan. En zo gingen beide ploegen met een 0-0 tussenstand de kleedkamers in. PSV speelde niet groots, maar verdiende een voorsprong.

Roda JC kwam na de doelwisseling veel beter voor de dag. Met snel combinatiespel kwamen de Limburgers in een tijdbestek van vijf minuten al vaker in het vijandelijke strafschopgebied dan de gehele eerste helft. Willem Janssen was met een kopbal dichtbij, maar zag doelman Cássio Ramos, die de met griep kampende Andreas Isaksson verving, pareren. Luttele seconden later was het Sekou Cissé die naar binnen trok en op doel schoot. Het was andermaal de Braziliaanse doelbewaker, die zijn doel schoon hield.

Het lukte de ploeg van trainer Harm van Kerkhoven niet de counter van PSV in de kiem te smoren. Ibrahim Afellay gaf nog een waarschuwing. Zijn pegel ging rakelings over het doel. Vijf minuten later was het wel raak. Een schot van Lazovic werd door Pa Modou Kah met de hand beroerd, waarna leidsman Eric Braamhaar resoluut naar de strafschopstip wees. Doelman Castro zag zijn landgenoot Timmy Simons aanleggen voor het buitenkansje. De aanvoerder schoot de strafschop zwak in, maar zag de bal via het lichaam van de Belgische doelman alsnog in het doel belanden.

PSV was de treffer nog aan het vieren, toen het alweer gelijk werd. Een voorzet van Bolizsar Bodor werd door Janssen in het doel gekopt. De middenvelder kreeg daarbij de hulp van doelman Cássio Ramos. De Braziliaan was het hele duel al bijzonder ongelukkig met zijn doeltrappen. Bij het tegendoelpunt bevestigde de sluitpost dat hij nog niet klaar is voor het grote werk.

De Zuid-Amerikaan kwam te vroeg uit zijn doel en miste de bal volledig, waarna het buitenkansje door Edwin Linssen werd benut. Ook Pieters zag er knullig uit bij de tegengoal. Roda JC voelde dat er meer mogelijk was en gooide er nog een schepje bovenop. Een kwartier voor tijd was het uitblinker Cissé die kinderlijk eenvouding door de PSV-defensie brak. De voorzet van de Ivoriaan kwam voor de voeten van Hadouir, die van dichtbij hopeloos over het doel schoot.

Het laatste kwartier kregen beide ploegen geen mogelijkheden meer. Roda JC nam wat gas terug en nam genoegen met een gelijkspel. Met succes want het lukte PSV niet door de laatste Limburgse linie te breken. Door het gelijke spel loopt PSV opnieuw averij op. Het gat met koploper AZ bedraagt elf punten, terwijl de Alkmaarders vanmiddag nog in actie moeten komen. Roda JC stijgt naar de zestiende plaats in de Eredivisie staan en passeert Vitesse.