zondag, 1. februari 2009 - 17:01

PSV wint na lange tijd weer een uitwedstrijd

(Elfvoetbal) PSV heeft de uitwedstrijd bij De Graafschap, in een aantrekkelijke duel, met 0-3 gewonnen. De doelpunten werden gemaakt door Ibrahim Afellay (2x) en Ola Toivonen. De regerend landskampioen wist hiermee, na een lange reeks niet gewonnen uitduels, er eindelijk eentje in winst om te zetten. De laatste dateerde namelijk van 28 oktober 2008, toen ze in Den Haag wonnen van ADO (0-2).

Interim-trainer Dwight Lodeweges pakte zijn eerste overwinning maar ziet PSV nog steeds op de vijfde plaats staan. Opvallend was de aanvallende speelstijl die Lodeweges hanteerde: 4-3-3 met Afellay op '10'. De PSV-selectie lijkt hier ook meer voor gemaakt dan de verdedigende stellingen die Huub Stevens meestal innam met zijn elftal.

De Eindhovenaren begonnen furieus aan de wedstrijd. Binnen tien minuten hadden de Eindhovenaren al twee grote kansen verprutst. Eerst was het Nordin Amrabat die een voorzet van Balasz Dzsudzsak op waarde schatte, keeper Eric Heijblok uitspeelde, maar vervolgens de bal op de doellijn gered zag worden. In de rebound schoot Afellay de bal net naast. Niet veel later was het weer de Hongaar Dzsudzsak op links die een goede voorzet wist te geven. Toivonen liep er tegenaan, maar de paal bracht redding voor de 'Superboeren'.

De treffer kon echter niet uitblijven. In de 14de minuut werd Afellay diepgestuurd. Alleen op doelman Heijblok afgaand, wist de aanvallende middenvelder wel raad met dit buitenkansje: 0-1. Gek genoeg luwde de PSV-storm en kon de thuisclub er een paar keer gevaarlijk uitkomen. Zo schoot Joep Van den Ouweland via de hand van doelman Andreas Isaksson op de lat en ook Luuk de Jong kreeg alleen voor de Zweedse keeper een prima kans. Maar de sluitpost van PSV stond deze wedstrijd zijn mannetje en hield de ballen tegen.

Net toen de Doetinchemmers dachten gelijk te gaan maken, sloegen de mannen van Lodeweges toe. Of beter gezegd: Toivonen. In de 37ste minuut was Amrabat op rechts sneller dan Purrel Fränkel en legde de bal precies bij de Zweed neer: 0-2. Toivonen speelde sowieso een goede pot voetbal. Altijd aanspeelbaar, sterk in de duels en nog doeltreffend ook. Een nieuwe Eindhovense cultheld lijkt geboren, zeker gezien het voortdurende gezang dat de fans richting de aanvaller deden gaan.

Na rust probeerden 'Superboeren' het wel met opportunistisch spel, maar dit resulteerde niet in doelpunten. Tenminste, Ben Sahar scoorde wel in de 58ste minuut, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Doordat de goal niet telde, kreeg de grensrechter het te verduren. Uit het niets kwam een 'supporter' het veld op om de assistent-scheidsrechter een ferme duw te geven. Door deze bodycheck ging de vlagger gestrekt. De boosdoener heeft inmiddels een levenslang stadionverbod bij De Graafschap gekregen.

Na dit merkwaardige voorval leken de mannen van trainer Henk van Stee even de geest te krijgen, maar Afellay wist deze opleving vrij snel de grond in te boren. In de 74ste minuut kopte Toivonen een bal door richting de Oranje-international. Deze liep Rogier Meijer er uit en met buitenkant rechts verschalkte hij subliem doelman Heijblok: 0-3.

De Graafschap verdiende wel een doelpunt, maar dat kwam er niet meer. Met nul punten in deze wedstrijd blijft De Graafschap op een 17de plek steken. Als Lodeweges de werklust en aanvallende bedoelingen er dit seizoen in kan blijven houden, kunnen er nog leuke dingen gebeuren in Eindhoven.