maandag, 2. november 2009 - 13:28

PvdA wil onderzoek naar veiligheid Zuidtangent

Haarlem

Naar aanleiding van een aantal recente ongevallen met Zuidtangentbussen in Haarlem en Hoofddorp wil de PvdA-fractie in Provinciale Staten een onderzoek naar de veiligheid van de Zuidtangent.

PvdA-statenlid Gohdar Massom heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten.

In Haarlem Schalkwijk heeft zich op 22 oktober 2009 voor de tweede keer in korte tijd een ernstig ongeval voorgedaan met een Zuidtangentbus. Een jonge vrouwelijke voetganger raakte zwaargewond toen zij rond half vier ’s middags op een oversteekplaats bij de kruising van de Aziëweg met de Amerikaweg werd aangereden.

Op 19 augustus 2009 werd een vrouw dodelijk aangereden toen zij even verderop, tijdens het oversteken van de Europaweg, door een Zuidtangent werd geschept. Ook in Hoofddorp raakten op 12 december 2008 en 22 september 2009 twee automobilisten zwaargewond na botsingen met Zuidtangentbussen.

Volgens veel reizigers werkt het waarschuwingssignaal dat mensen erop moet attenderen dat er een bus aan komt, niet altijd goed. Daarnaast ervaren veel (zwakkere) deelnemers aan het verkeer, zoals voetgangers en fietsers, de verkeerskruisingen op en rond de route van de Zuidtangent niet altijd als voldoende overzichtelijk. Ook ontbreekt bij een aantal haltes een veilig voetgangerspad en -oversteekplaats.

De PvdA pleit daarom voor een veiligheidsonderzoek op en rond de route van de lijnen 300 en 310 van de Zuidtangent. Massom: “De PvdA vindt verkeersveiligheid erg belangrijk. Juist rond zo’n belangrijke buslijn als de Zuidtangent moet dit goed geregeld zijn. Wij willen daarom van Gedeputeerde Staten weten wat zij de afgelopen jaren heeft gedaan om de veiligheid rond de Zuidtangent te verbeteren. Ook vragen wij om een veiligheidsonderzoek en willen wij weten welke maatregelen men op de korte termijn wil nemen om de veiligheid te verbeteren”.
PvdA-statenlid Gohdar Massom heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Foto: www.michelvanbergen.nl
Provincie:
Tag(s):