vrijdag, 4. september 2009 - 21:49

Qbuzz gaat 13 december rijden in Groningen en Drenthe

Regio

Vervoerbedrijf Qbuzz zal op 13 december 2009 definitief het grootste deel van het busvervoer in Groningen en Drenthe overnemen van Arriva en Connexxion. Dit is de uitkomst van de rechtszaak die Arriva had aangespannen tegen het OV-bureau Groningen Drenthe. Arriva had het College van Beroep voor het bedrijfsleven gevraagd het gunningbesluit van 28 mei terug te draaien. Het CBb heeft geoordeeld dat het OV-bureau de concessie voor Groningen en Drenthe terecht aan Qbuzz heeft
gegund.

Marc Jager, de voorzitter van het Dagelijks Bestuur is opgelucht over deze uitspraak. “We hebben als OV-bureau de aanbesteding en gunning zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd. De uitspraak bevestigt dit beeld. Van de drie aanbiedingen hebben we die met de beste prijs/kwaliteit verhouding gekozen. Bijvoorbeeld met informatieschermen in de bus, inzet van eigen bussen voor versterkingsritten op drukke tijden en trajecten, en het schoonste wagenpark. Was het CBb tot een ander oordeel gekomen, dan zou de reiziger niet profiteren van deze extra’s.”

Bij aanbestedingen in het openbaar vervoer komt het regelmatig voor dat de rechter wordt gevraagd degunning te herzien. Dit heeft te maken met de complexiteit van de Nederlandse en Europese aanbestedingsregels. Daarnaast gaat het om een grote concessie; het gaat bij de GD concessie om jaarlijks bijna € 100 miljoen, met een minimale looptijd van 6 jaar.” Jager heeft enig begrip voor de stappen die Arriva heeft gezet. Arriva verliest door de gunning aan Qbuzz marktaandeel in Nederland.
“Maar, we hebben een open en eerlijke aanbesteding gehad. Qbuzz kwam met het beste aanbod, anders is het niet.”
Provincie:
Tag(s):