woensdag, 18. november 2009 - 8:43

Raadsverkiezingen in zes gemeenten

Venlo

In zes Nederlandse gemeenten zullen in totaal zo’n 245.000 burgers vandaag hun stem mogen uitbrengen in vervroegde raadsverkiezingen. In Venlo, Horst aan de Maas, Zuidplas, Oldamt, Venray, en Peel en Maas
mogen inwoners tot 21.00 uur hun stem uitbrengen.

De verkiezingen worden door partijen gezien als een graadmeter voor de landelijke verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden.

Venlo, de geboorteplaats van PVV-leider Geert Wilders, is de grootste plaatst waar men sinds 09.00 uur met het rode potlood mag stemmen. De PVV, die in veel peilingen de grootste partij lijkt, doet niet mee aan de vervroegde raadsverkiezingen. Locale politici verwachten dan ook dat stemmen van de PVV zullen gaan naar de VVD of De Moslimpartij die in Venlo actief is.

In de aanloop naar de stembus was er in Venlo tumult ontstaan omdat er geronseld zou zijn met volmachten. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben gevonden.

Opvallend zijn de nieuwkomers. TON, de partij van Rita Verdonk, hoopt in Zuidplas goede resultaten te halen, net als de Moslimpartij in Venlo. Maar in Oldambt doen maar liefst twee communistische partijen mee aan de verkiezingen. Of Nederland daar klaar voor is zal vanavond moeten blijken tijdens de verkiezingsuitslagen.
Provincie:
Tag(s):