dinsdag, 3. november 2009 - 11:25

Rapport: 'Bezuinigingen politie gaan ten koste van veiligheid op straat'

Den Haag

Door bezuinigingen zullen er minder agenten op straat komen en zullen politiebureaus worden gesloten. Dat blijkt uit 'De Meldkamer', een onderzoek van de SP over de gevolgen van de bezuinigingen bij de politie.

Agenten melden massaal dat de voorgenomen bezuinigingen ten koste zullen gaan van de veiligheid op straat. SP-Kamerlid Ronald van Raak: “Minister Ter Horst moet haar plannen intrekken en luisteren naar de agenten die nu al de gevolgen merken. We kunnen ons geen verdere inkrimping van politie op straat permitteren.”

Bij 'De Meldkamer' kwamen zo'n 100 reacties van agenten binnen. Uit de uitkomsten blijkt dat vertrekkende collega’s niet meer worden vervangen en politiebureaus sluiten. Ook is er minder geld voor ondersteuning en materiaal. Van Raak: ‘Uit de meldingen van de agenten blijkt dat de minister het onmogelijke vraagt van de politie. De meldingen kwamen uit het hele land en laten hetzelfde beeld zien: deze bezuinigingen betekenen een kaalslag voor de politie en leiden ertoe dat agenten minder goed hun werk kunnen doen. Agenten zullen nog minder op straat zijn en nog minder zaken zullen worden opgelost.”

Volgens de plannen van minister Ter Horst moet de politie komende jaren tot 190 miljoen euro per jaar bezuinigen. Tijdens de Algemene Beschouwingen sloten alle partijen in de Tweede Kamer zich aan bij de eis van SP-fractievoorzitter Agnes Kant dat deze bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van het blauw op straat. Nu al blijkt dat dit onmogelijk is. Van Raak: “Je kunt als minister dit niet over de schutting gooien, zonder te kijken naar de gevolgen. Ik roep haar op te stoppen met dit onverantwoorde beleid en eerst eens te gaan praten met de agenten die nu al de gevolgen zien.” Van Raak roept de agenten op De Meldkamer te blijven gebruiken via politie@sp.nl
Provincie:
Tag(s):