maandag, 7. december 2009 - 22:54

Renate Dorrestein nieuwe schrijver op locatie VU

Amsterdam

Renate Dorrestein is met ingang van 1 februari 2010 de nieuwe Schrijver Op Locatie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze is de opvolger van Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Dorresteins aanstelling duurt een jaar en loopt tot 1 februari 2011. Ze is gestationeerd bij de Faculteit der Letteren, die in totaal vijf Schrijvers Op Locatie zal aanstellen.

Dorrestein zal het kerstgeschenk 2010 voor de VU schrijven, discussies entameren en een bijdrage leveren aan colleges. Ook gaat zij activiteiten voor en met studenten organiseren; zo zal zij een actieve rol spelen bij de populaire schrijvershuisbezoeken waarbij de Schrijver Op Locatie samen met studenten op bezoek gaat bij een collega-schrijver voor een gesprek in diens woon- of werkkamer. Als rode draad door haar activiteiten heeft Dorrestein gekozen voor het thema ‘de imperfectie van de schepping’.

Het werk van Renate Dorrestein (1954) wordt nationaal en internationaal geprezen. Haar ‘eigenzinnige en onweerstaanbare’ oeuvre is onderscheiden met de Annie Romein Prijs. Op verzoek van de CPNB schreef zij in 1997 het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam en in 2008 bovendien het Boekenweekessay Laat me niet alleen. De Engelse krant The Independent noemde haar ‘een waarlijk moedige schrijfster’.

Dorrestein was eerder als writer-in-residence verbonden aan The University of Michigan in de VS, aan de Sorbonne in Parijs en aan de Universiteit van Leiden. Incidenteel verzorgt zij masterclasses creative writing, ondermeer aan de University of Minnesota in de VS.
Provincie:
Tag(s):