donderdag, 26. november 2009 - 12:51

Reuzenkerstboom gekapt in Kroondomein Het Loo

Apeldoorn

Dinsdag 1 december zal in Kroondomein Het Loo een kerstboom van zo’n 25 meter hoogte gekapt worden. Kroondomein Het Loo stelt deze boom beschikbaar voor de actie ‘Lichtjes voor Sophia’ van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Onlangs werd de goede boom gevonden in het Koningsbos in Boswachterij Uddel. Aan de boom worden verschillende eisen gesteld: de boom moet voldoende hoog zijn met stevige takken om de vele lichtjes te kunnen dragen. De boom moet tot minimaal 1,5 meter boven de grond takken hebben én de boom moet in het bos de ruimte hebben gehad om evenwichtig op te groeien. Uiteindelijk is de keus gevallen op een fijnspar, de ‘traditionele’ kerstboom, van zo’n 25 meter hoog.

Op dinsdag 1 december wordt de boom geveld en met behulp van een hoogwerker op een trailer geplaatst. Daarna wordt de reuzenkerstboom vervoerd naar Rotterdam. Aan het eind van de middag zal de boom met behulp van hijskranen opgezet worden bij de entree van het ziekenhuis. Vervoerder Mammoet tekent voor het kosteloos lichten en vervoeren van de boom.

De hele actie vereist stuurmanskunst, inzet en een dosis geluk. Zo zat de eerste trailercombinatie met rijplaten vorige jaar al op het eerste bospad muurvast.

De actie ‘Lichtjes voor Sophia’ is een jaarlijks initiatief van de Stichting Vrienden van het Sophia. De opbrengst van de kerstactie gaat elk jaar naar een bepaald project in het Sophia Kinderziekenhuis. Dit jaar gaat de opbrengst van de actie naar een goede start voor vroeggeborenen (prematuren). Voor hen is moedermelk cruciaal, omdat daar voedingsstoffen in zitten die acute darmproblemen en ziektes op latere leeftijd voorkomen.

De afdeling Intensive Care Neonatologie wil ervoor zorgen dat voortaan alle couveusebaby’s moedermelk krijgen van goede kwaliteit. Dat kan met een ‘moedermelkbank’ en moderne apparaten die nauwkeurig meten of de moedermelk de juiste samenstelling heeft. Het is ook mogelijk supplementen toe te voegen, waarvan sommige met behulp van moedermelk zijn gemaakt.

Dit jaar zullen Jan Smit en burgemeester Aboutaleb de eerste lichtjes in de enorme boom aansteken.

Kroondomein Het Loo is een bos-, heidegebied en park op de Veluwe van zo’n 10.000 hectare groot, dat al meer dan 300 jaar verbonden is aan het Nederlandse Koningshuis.
Provincie:
Tag(s):