woensdag, 15. juli 2009 - 15:45

Richtlijn voor patiënten Mexicaanse Griep tijdens de 4-daagse

Nijmegen

GGD Regio Nijmegen heeft een richtlijn ontwikkeld voor de medische verzorgingsposten tijdens de Vierdaagse Afstandsmarsen, met als doel om snel maatregelen te kunnen nemen bij mogelijke gevallen van Mexicaanse Griep (Nieuwe Influenza A). Dit heeft de GGD Regio Nijmegen woensdag bekendgemaakt.

Daarnaast krijgen de beheerders van tijdelijke voorzieningen en het Vierdaagsepubliek extra voorlichting. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de kans op een mogelijke verspreiding van het griepvirus zoveel mogelijk wordt beperkt en gereguleerd.

De maatregelen zijn ontwikkeld in samenspraak met de Medische Dienst van stichting DE 4DAAGSE en worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de organisaties van de Vierdaagse Afstandsmarsen en Vierdaagsefeesten, de GHOR en de gemeente Nijmegen.

Informatie voor professionals
De richtlijn voor de medische verzorgingsposten is bedoeld voor de drie verzorgingsposten op de wandelroute, de centrale verzorgingspost op de Wedren en het gezondheidscentrum op Heumensoord. Met de richtlijn weten de dienstdoende artsen hoe ze een mogelijk geval van Mexicaanse Griep snel kunnen herkennen en hoe ze vervolgens moeten handelen.

Bij een patiënt die mogelijk Mexicaanse Griep heeft, wordt diagnostiek toegepast en indien nodig vind er behandeling plaats. Voor patiënten met de Mexicaanse Griep die niet naar huis kunnen, worden speciale opvanglocaties geregeld.

Ook de huisartsen in de regio en beheerders van tijdelijke (slaap)voorzieningen worden door de GGD geadviseerd over de stappen die ze moeten nemen bij klachten/verschijnselen die mogelijk wijzen op Mexicaanse Griep.

Stichting DE 4DAAGSE heeft, in samenspraak met Defensie, het aantal wasbakken op start- en finishterrein ‘de Wedren’ en op de verzorgingsplaatsen langs de routes uitgebreid om de wandelaars de gelegenheid te geven regelmatig hun handen te wassen.

Informatie voor wandelaars en publiek
Wandelaars van de Vierdaagse krijgen extra informatie over hygiënemaatregelen, die onder andere verspreid wordt via de officiële website van de Vierdaagse (www.4daagse.nl) en via folders en posters die zondag en maandag bij het aanmelden worden uitgereikt. Bezoekers van de Vierdaagsefeesten worden via informatiekiosken, EHBO-posten en relevante websites (www.vierdaagsefeesten.nl) geïnformeerd over hygiënemaatregelen.

De extra voorzorgsmaatregelen moeten een eventuele verspreiding van het griepvirus zoveel mogelijk beperken en reguleren. De GGD raadt mensen met griepachtige verschijnselen aan om thuis te blijven tijdens het evenement.
Provincie:
Tag(s):