zondag, 22. maart 2009 - 15:47

Roda JC boekt belangrijke zege op ADO

(Elfvoetbal) Roda JC heeft zondagmiddag de kans om zichzelf wat lucht in de strijd tegen degradatie te verschaffen, met beide handen aangegrepen. Tegenstander ADO Den Haag was in het verre zuiden zeventig minuten lang de mindere partij. Het had met de scherpte van de thuisploeg te maken dat het pas na rust het veldoverwicht in doelpunten kon omzetten.

In de nerveuze openingsfase kon ADO Den Haag nog mee met Roda JC. Het kreeg ook mogelijkheden, maar Karim Soltani en Danny Buijs slaagden er niet in om Bram Castro te passeren. Na twintig minuten nam de thuisploeg het initiatief over.

Vooral linksback Marcel de Jong stoomde veelvuldig mee op en wist met goede voorzetten zijn medespelers te vinden. Jeanvion Yulu-Matondo en Boldizár Bodor slagen er niet in om de goede passes tot doelpunten te promoveren. Het gaf de ploeg van Harm van Veldhoven de nodige vleugels, waardoor het ADO steeds steviger bij de keel wist te grijpen.

In de niet bijster hoogstaande maar wel levendige wedstrijd, was Roda JC degene die tot aan de rust de ene na de andere kans aan elkaar wist te rijgen. ADO Den Haag mocht zich gelukkig prijzen dat de scherpte ontbrak bij de geelhemden en het in de rust nog 0-0 stond.

Het spelbeeld bleef na rust onveranderd. ADO Den Haag kon voorin geen vuist maken en de wil om te winnen leek te ontbreken bij de ploeg van trainer André Wetzel.

Andres Oper werd uiteindelijk de grote man aan Limburgse kant. De Est opende in de 67ste minuut, uit een afvallende bal na een hoekschop, de score en had tien minuten later een groot aandeel in de tweede treffer. Edwin Linssen wist met een lange bal ploeggenoot Oper te bereiken, die vervolgens Ahmed Ammi te snel af was en de uitkomende doelman Robert Zwinkels het bos in stuurde. Het schot van de goaltjesdief spatte hierna op de paal uiteen, waarna Sekou Cisse voor de 2-0 eindstand tekende.

ADO Den Haag was bij een driepunter verder weg gelopen van de onderste regionen in de Eredivisie, maar ziet nu de concurrenten weer dichtbij komen. Roda JC, de subtopper van weleer, stijgt naar de zestiende plaats en ziet de veilige plaatsten dichterbij komen.