zaterdag, 28. februari 2009 - 22:31

Roda JC wint strijd der laagvliegers

(Elfvoetbal) Roda JC heeft het bijzonder belangrijke degradatieduel tegen De Graafschap met 3-1 gewonnen. De Limburgse nummer zestien van de Eredivisie speelde niet beter dan de Gelderse nummer zeventien, maar was wel effectiever en bezorgde De Graafschap-coach Darije Kalezic zodoende een ongelukkig debuut.

De aanstaande fusie van Roda JC en Fortuna Sittard houdt in Kerkrade nog altijd de gemoederen bezig. De confrontatie met De Graafschap werd door een groep fanatieke Roda-supporters aangegrepen voor een ludieke protestactie. Door de eerste vijftien minuten van de wedstrijd buiten het stadion te wachten, hoopten de fans hun onvrede kenbaar te maken. Het gevolg was echter dat de fanatieke Roda-supporters een van de laatste openingsdoelpunten van hun club moesten missen.

Anouar Hadouir gaf in de zevende minuut vanaf de flank een voorzet richting het doelgebied van De Graafschap, alwaar de mee naar voren gekomen verdediger Kris de Wree, met een eenvoudige intikker, de thuisclub op voorsprong zette. Het vroege doelpunt was een domper voor De Graafschap, dat de wedstrijd goed was begonnen en ook na de 1-0 de betere ploeg bleef. Van superieur spel kun je moeilijk spreken in een duel tussen de nummers zestien en zeventien van de ranglijst, maar hoe meer tijd verstreek, hoe meer De Graafschap een gelijkmaker verdiende.

Het kwetsbaar-ogende Roda slaagde er in de rust te halen met de 1-0 voorsprong nog intact, maar moest meteen na de pauze toezien hoe De Graafschap alsnog op 1-1 kwam. Het doelpunt leek veel op dat van Roda in de eerste helft. Steve de Ridder produceerde een voorzet, waarna Ben Sahar klaar stond bij de tweede paal om de bal simpel binnen te tikken.

De debuterend Graafschap-coach Darije Kalezic zag zijn ploeg vervolgens fel op jacht gaan naar de 2-1, maar ondermeer Sahar faalde in de afronding. In de 55ste minuut sloeg Andres Oper op magnifieke wijze toe. De Est, die eerder deze week van Roda te horen kreeg dat zijn contract niet wordt verlengd, ontdeed zich met een prachtige beweging van zijn directe tegenstander, rende door, slalomde zich langs nog eens twee verdedigers en schoot de bal vervolgens beheerst in de goal: 2-1.

De aanvalsspirit van De Graafschap was hiermee gebroken. Vlak voor tijd scoorde de uitblinkende Marcel de Jong met enig geluk nog de 3-1. Zijn vrije trap was weliswaar hard, maar zonder de blunder van doelman Erik Heijblok zou de bal nooit over de lijn zijn gerold.

En zo loopt Roda JC drie punten uit op directe concurrent De Graafschap. Gezien het betere spel van de Graafschap is de strijd onderin echter nog lang niet beslist.