woensdag, 3. juni 2009 - 23:29

Roda ontloopt degradatie via strafschoppen

(Elfvoetbal) Met hangen en wurgen heeft Roda JC degradatie weten te ontlopen. In de derde en beslissende ontmoeting met sc Cambuur in de play-offs moesten strafschoppen de beslissing brengen, nadat er (na verlenging) een 2-2 eindstand was bereikt. Bram Castro werd uiteindelijk de held. De doelman keerde de beslissende inzet van Mark de Vries en redde daarmee het zo dramatisch verlopen seizoen van Roda.

Hoewel Cambuur een betere start kende dan de bezoekers, was het Roda dat voor het eerst in de wedstrijd voor gevaar zorgde. Een corner van Anouar Hadouir in de elfde minuut belandde op het hoofd van een Cambuur-verdediger die de bal pardoes de verkeerde kant op stuurde; Randy Rustenberg haalde de bal net op tijd van de lijn.

Cambuur was daarna tot aan de rust de bovenliggende partij. Zo zag Sandor van der Heide zijn afstandspoging (een lage schuiver) maar net naast het doel van Castro verdwijnen. In de 35e minuut was het wel raak voor de Friezen. Rachid El Khalifi kopte raak uit een voorzet van Van der Heide.

Een verdubbeling van de voorsprong zat er voor Cambuur niet in na de rust. Voor Roda kwam de cruciale gelijkmaker er wel in de slotfase, al gingen daar wel de nodige kansen aan vooraf. Hadouir dacht een strakke voorzet van Wesley Schors tegen de touwen te lopen, maar hij werd in de rug gelopen door Rudy Jansen. De bal verdween naast de goal. Niet veel later zag diezelfde Hadouir, na een knappe aanname, zijn inzet wederom precisie missen.

Na een uur spelen beet Cambuur voor het eerst echt van zich af. Een kopbal uit een klutssituatie voor de goal werd echter van de lijn gehaald door Marcel de Jong. Ook El Khalifi was dicht bij zijn tweede goal van de avond, maar één op één met Castro miste hij. Nadat Hadouir wederom een dot van een kans om zeep geholpen had, hij schoot de neus van Peter van der Vlag van dichtbij bijna aan flarden, was er dan toch de gelijkmaker. Boldiszar Bodor bedacht zich geen moment toen hij de bal aangespeeld kreeg aan de rand van de zestien en haalde listig uit: 1-1.

In de verlenging bleek Hadouir de grote held te worden. De aanvaller zag zijn zondagschot van een meter of 25 fraai in de verre linkerhoek belanden. Cambuur gaf de hoop echter niet op en bleef vechten voor elke grasspriet. Die inspanningen werden in de 118e minuut beloond, al had het daar wel de hulp van scheidsrechter Eric Braamhaar voor nodig. De leidsman kende, na een ietwat ongelukkig handsbal van Laurent Delorge, een penalty toe aan de thuisploeg. Michael Jansen faalde niet, hoewel hij zijn inzet nog licht getoucheerd zag worden door Castro.

Strafschoppen moesten uiteindelijk de beslissing brengen. Daarin bleken de spelers van Roda over de sterkste zenuwen te beschikken: 1-3. Castro ontpopte zich tot de held. Hij stopte de inzet van Mark de Vries en behoedde zijn ploeg zo voor degradatie.