zondag, 3. mei 2009 - 20:49

Rood PSV laat NEC langszij komen

(Elfvoetbal) PSV kan de derde plaats vergeten. Bijna alles leek zondagmiddag volgens het draaiboek voor de club uit Eindhoven te gaan. Zelf stond de ploeg van Dwight Lodeweges in eigen huis lange tijd op voorsprong tegen NEC, dankzij een benutte strafschop van Danko Lazovic, terwijl concurrent Ajax op bezoek bij Sparta Rotterdam tegen een 4-0 nederlaag aanliep. Maar toen ging het fout. Dankzij domme rode kaarten van Danko Lazovic en Edison Méndez moest PSV verder met tien man, waarna Tim Janssen de Nijmegenaren in blessuretijd alsnog langszij schoot: 1-1.

PSV kon tegen NEC al binnen een minuut op voorsprong komen. De thuisploeg combineerde zich direct een weg door de Nijmeegse-defensie. Met dank aan Lazovic, die zichzelf met fraaie kap- en draaibewegingen in stelling bracht. De inzet van de Servische spits werd echter ternauwernood van de doellijn gehaald.

Het bleek het startsein voor een reeks aan kansen voor PSV, dat bepaald niet scherp was in de afronding. Bovendien was doelman Gabor Babos keer op keer een sta-in-de-weg voor de Eindhovense formatie.

NEC had vooral moeite met de opkomende Jan Kromkamp. De voorzetten van de rechtsback misten meestal zuiverheid, waardoor NEC hoop bleef houden op een goed resultaat. Ondanks de vele mogelijkheden voor PSV, waren ook de bezoekers vlak voor rust heel dicht bij de openingstreffer. Janssen draaide slechts enkele meters voor het doel sluw weg bij zijn tegenstander en had opeens alle tijd en ruimte om binnen te schieten. Het schot van de aanvaller verdween echter over het doel van Andreas Isaksson heen.

Na rust ging PSV vrolijk verder waar het gebleven was. Daarbij kreeg het na 52 minuten spelen wel de hulp van Milano Koenders. De mandekker kon de snelle Lazovic niet bijhouden en torpedeerde zijn tegenstander binnen de lijnen van het strafschopgebied. De toegekende penalty was vervolgens een koud kunstje voor de Servische aanvaller, die de bal keurig in de benedenhoek schoof.

Lazovic toonde daarna wel zijn onprofessionalisme door tijdens het juichen zijn shirt uit te trekken en daarmee een gele kaart te incasseren. Een domme en bovendien zinloze actie, aangezien de aanvaller niets noemenswaardig op zijn onderkleding had staan.

Nog geen tien minuten later ging Lazovic opnieuw in de fout, ditmaal door het maken van een onnodige handsbal. Arbiter Richard Liesveld kon niets anders doen dan de spits een tweede gele en dus rode prent te geven. Met een man meer kwam NEC wat meer in balbezit. Trainer Mario Been besloot een kwartier voor tijd dan ook alles of niets te gaan spelen en haalde verdediger Daní Fernandez naar de kant voor aanvaller Rutger Worm.

Toen ook Méndez tegen een rode kaart opliep - een directe na een te late tackle op de benen van Schöne - kon PSV niets anders doen dan verdedigen. Toch besloot Been vier spelers achter de bal te houden, waardoor PSV achterin vrij gemakkelijk stand hield. Tot aan de blessuretijd, toen de tot dan toe falende Dennis Rommedahl vanaf rechts een prima voorzet afleverde. Janssen stond bij de tweede plaats precies op de juiste plaats om de bal achter Isaksson te tikken: 1-1.

Duur puntverlies voor PSV, dat met nog een wedstrijd te spelen drie punten achterstand heeft op Ajax. NEC moet na dit gelijkspel genoegen nemen met een elfde notering.